DUITSLAND

BüroFriedrich, Friedrichstrasse 104, doet tijdelijk dienst als videoplatvorm, waar grenzen tussen mode en kunst geslecht worden aan de hand van video's met performances en catwalks van o.a....

Berlijn

Bonn

Tijdens de Wereldtentoonstelling in 1900 opende in het centrum van Parijs het Petit Palais zijn deuren, waar vanaf dat moment de stadscollectie werd ondergebracht. De verzameling is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke, waardevolle collectie, met het zwaartepunt op 19de-eeuwse Franse kunst. De Kunsthal in Bonn heeft 180 werken uit de 19de-eeuwse Franse kunst-collectie in bruikleen. Daaronder werk van Delacroix, Courbets, Corot, Monet, Pissaro en Bonnard, Gauguin en Cezanne. Tot en met 27 september. Verder in de Kunsthal een tentoonstellling over de Iberiërs, die leefden van de 6de tot aan de 1ste eeuw voor Christus.

Düsseldorf

De Amerikaan Alan Ginsberg overleed vorig jaar. De Kunstverein eert de Beat generation-dichter met een tentoonstelling van foto's die Ginsberg maakte, t/m 5 juli.

Konrad Fischer Galerie, Platanenstrasse 7, presenteert werk van Carl Andre. Western Red Cedar, van 30 mei t/m 27 juni.

Eifel

In het Pinksterweekeinde, op 29, 30 en 31 mei, wordt in de Duitse Eifel het Rock am Ring-festival gehouden op het terrein van de Nürburgring. Prodigy, Ash, Bob Dylan, Genesis, Van Halen, Therapy?, Propellerheads en Grandaddy zijn enkele van de grote namen op deze Duitse concurrent van Pinkpop. Tickets via VVV ticketshops of tel. 09.00.3001250.

Frankfurt

In Portikus een tentoonstelling van de Canadese kunstenaar Garry Neill Kennedy (1935). Macht en een andere kijk op de recente wereldgeschiedenis is een van de thema's in zijn schilderijen, tekeningen en foto's. Tot en met 28 juni.

Hannover

Videotapes, dummies, tekeningen, foto's, virussen, 'light, heads, eyes' en een cd-rom (i.s.m. Constance DeJong en Stephen Vitiello) van de New-Yorkse kunstenaar Tony Oursler in de Kunstverein, t/m 21 juni.

Kleef

Van Rodin tot Trockel is de titel van een tentoonstelling van kleinsculptuur in Kurhaus Kleve. 160 Werken worden getoond, variërend van beelden van Degas en Maillol tot werk van hedendaagse kunstenaars als Fischi/Weiss en Rosemarie Trockel. Verder worden in het Kurhaus installaties van o.a. Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Fischli & Weiss, afkomstig uit de eigen collectie. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Moers

In het Schlosspark van Moers, even over de grens ter hoogte van Venlo, van 29 mei t/m 1 juni het 27ste New Jazz Festival Moers. Vrijdag onder anderen George Russell en Courtney Pine; zaterdag The Ex & Instant Composers Pool, Nils Petter Molvaer en George Clinton; zondag Gianluigi Trovesi, Renaud Garcia-Fons en Shibusashirazu uit Japan; maandag Michiel Braams Bik Bent Braam, David Murray Big Band en Louis Sclavis/Fred Frith.

Stuttgart

In de Württembergischer Kunstverein solotentoonstellingen van de Canadese kunstenaar Tony Brown en de Australische kunstenares Tracy Moffatt, t/m 21 juni.

Würzburg

Het tiende Afro Music Festival (29 mei t/m 1 juni) staat bol van de grote namen. Zangeres Miriam Makeba en reggae-band Lucky Dube uit Zuid-Afrika maken er hun opwachting, Manu Dibango (Kameroen) en Lokua Kanza (Kongo) komen met hun jazzy dansorkesten. De Nigeriaan Femi Kuti en de Senegalese superster Youssou N'Dour spelen Afrikaanse popmuziek, Orchestre National de Barbes en de koning van de raï Khaled spelen stuwende gnoua-ritmes en arabeske popmuziek uit de Mahreb. Daarnaast staat er Afro-salsa uit Dakar, rap en ragga uit Senegal, traditionele muziek uit Togo en popmuziek uit Madagaskar op het programma. Tel. 00.49.93115060; www.afro.wuerzburg.de/programm.html

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden