DUITSLAND

In het Kunst-Museum schilderijen en werken op papier van Henning Kürschner en installaties, schilderijen en tekeningen van Apostolos Palavrakis (t/m 19 juli)....

Ahlen

Baden-Baden

Yet on the other hand is een tentoonstelling in de Staatliche Kunsthalle met werk van de Nederlandse kunstenaars Sylvie Zijlmans en Mark Manders, de Duitse kunstenaar Jürgen Zimmermann, Jaki Irvine uit Groot-Brittannië, en Muda Mathis en Sus Zwik uit Tsjechië. Tot en met 14 juni.

Berlijn

BüroFriedrich, Fiedrichstrasse 104, doet tijdelijk dienst als videoplatvorm, waar grenzen tussen mode en kunst geslecht worden aan de hand van video's met performances en catwalks van o.a. Comme des Garçons, Martin Margiela, Viktor & Rolf. Tegelijkertijd is er een solopresentatie van het Amsterdamse modeduo Viktor & Rolf. Tot eind juni.

Darmstadt

In het Institut Mathildenhöhe (Sabaisplatz 1) een groot overzicht van de Weense kunstenaar Hundertwasser, die de meest fantastische gebouwen ontwerpt. Tot en met 7 juni.

Düsseldorf

De Amerikaan Alan Ginsberg overleed vorig jaar. De Kunstverein eert de Beat Generation-dichter met een tentoonstelling van foto's die Ginsberg maakte, van 24 mei t/m 5 juli.

Hamburg

Ein Traum von Liebe und Tod in de Hamburger Kunsthalle omvat schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafisch werk van Britse kunstenaars die behoorden tot de de symbolisten, een groep Britse kunstenaars die dromen en waanwerelden verbeeldden. Voorts in de Kunsthalle een overzicht van de belangrijke hedendaagse kunstenaar Bruce Nauman uit de periode 1965-1994, t/m 6 september. Emotions & Relations toont een keuze uit de collectie van fotograaf F.C. Gundlach. Werkelijkheid en illusies van een generatie tonen de foto's van Nan Goldin, David Armstrong, Mark Morrisroe, Philip-Lorca diCorcia en Jack Pierson. Tot en met 1 juni. Tot eind juni is in de Kunsthalle ook de Ruben-collectie tentoongesteld. Deze collectie bestaat uit 'verboden' schilderijen, aquarellen en tekeningen van Hamburgse schilders, gemaakt in de jaren dertig en veertig. Voorts In de Kunsthalle een overzicht van de achttiende-eeuwse graficus Daniel Chodowiecki (1726-1801), t/m 14 juni.

Hannover

Videotapes, dummies, tekeningen, foto's, virussen, 'light, heads, eyes' en een cd-rom van de New-Yorkse kunstenaar Tony Oursler in de Kunstverein, t/m 21 juni.

Keulen

De tentoonstelling Mai 98 in de Kunsthal toont honderd werken van 25 Europese en Amerikaanse kunstenaars, onder wie Martin Kippenberger, Peter Fischli & David Weiss, Claes Oldenburg, Dieter Roth, Franz West en Andre Cadere, die allen een interessante positie innamen in de discussies over kunst op dat moment. Van 21 mei t/m 19 juli.

Kleef

Van Rodin tot Trockel is de titel van een tentoonstelling van kleinsculptuur in Kurhaus Kleve. 160 Werken worden getoond, variërend van beelden van kunstenaars van rond de eeuwwisseling als Degas en Maillol tot werk van hedendaagse kunstenaars als Fischi/Weiss en Rosemarie Trockel. Verder staan in het Kurhaus installaties opgesteld van o.a. Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss, afkomstig uit de eigen collectie. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Krefeld

To Be There is een tentoonstelling van de Roemeens-Israëlische kunstenaar Zvi Goldstein in het Kaiser Wilhelm Museum, georganiseerd door Haus Lange en Haus Esters. Getoond worden grote plastische werken uit de laatste vijf jaar, t/m 9 augustus.

Stuttgart

In de Württembergischer Kunstverein solotentoonstellingen van de Canadese kunstenaar Tony Brown en de Australische kunstenares Tracy Moffatt, tot en met 21 juni.

Tübingen

In de Kunsthal een overzicht van de klassiek-moderne Duitse schilder Lyonel Feininger (t/m 28 juni).

Wolfsburg

Stephan Balkenhol is een 'klassieke' beeldhouwer: dat wil zeggen hij werkt al twintig jaar met beitel en moker. Zijn beelden zijn overwegend van hout, onderwerp vooral de mens. Het Kunstmuseum toont zijn werk, van 23 mei t/m 23 augustus. Verder presenteert het Kunstmuseum recent fotowerk van Andreas Gursky (23 mei t/m 23 augustus). Tot en met 9 augustus toont het museum opnieuw een selectie uit de collectie hedendaagse kunst, Tuning up #5, met werk van Nam June Paik, Douglas Gordon, Gary Hill e.a.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden