DUITSLAND

In Künstelhaus Bethanien Berlin, vanaf 20 maart een tentoonstelling met werk van de Nederlandse kunstenaar Erik van Lieshout, t/m 5 april....

Berlijn

Bonn

In de Kunsthal een multimediashow over de Noord- en Zuidpool. De bezoeker wordt via een enorm parcours geleid langs wetenswaardigheden over deze tot de verbeelding sprekende gebieden. Arktis-Antarktis, t/m 19 april.

Bremen

Na twee jaar dicht te zijn geweest voor verbouwing, opent Kunsthalle Bremen vanaf 24 maart weer zijn deuren. Behalve een opnieuw ingerichte vaste collectie van schilderijen, tekeningen en beelden, die zo'n zes eeuwen beslaat, is er een tentoonstelling ingericht met architectuurplannen, Architekturpläne der Kunsthalle Bremen 1849-1998. Tot en 13 april.

In het Gerhard Marcks Haus (Am Wall 208) t/m 19 april Kennen Sie Kolbe?, een tentoonstelling over Duitslands meest geliefde beeldhouwer van voor de Tweede Wereldoorlog, Georg Kolbe (1877-1947). Met meer dan zestig beelden, tekeningen en grafiek. Tot en met 29 maart toont het museum schilderijen van Hanns Menninger.

Düsseldorf

De tentoonstelling Design und Alltagskultur zwischen Konsum und Konflikt in het Kunstmuseum wil laten zien hoe het leven er eind jaren zestig uitzag, naar aanleiding van de revival van sixties in mode, muziek en design. Met meubels, lampen, kleding, affiches, platenhoezen et cetera worden de 'revolutionaire' jaren zestig in herinnering geroepen, t/m 26 april.

Dresden

In de vierde en laatste aflevering van de tentoonstellingsreeks 4 1 im Albertinum in de schilderijengalerie Neue Meister (Albertinum, Brühlsche Terrasse) t/m 22 maart werk van de vier hedendaagse kunstenaars Dan Graham, Astrid Klein, Wolfgang Koethe en Alf Schuler.

Van 22 maart t/m 16 augustus toont het museum een selectie art nouveau-glaskunst uit de verzameling van Gerda Koepff.

Frankfurt

Change of Scene XIII, t/m 10 mei in het Museum voor Moderne Kunst (MMK) bestaat uit een ruime presentatie van schilderijen van Alighiero Boetti (1940-'94), gelardeerd met werk van Marlene Dumas, Gerhard Richter, Jean-Frédéric Schnyder, Franz Gertsch e.a. kunstenaars die in de collectie van het MMK zijn vertegenwoordigd.

In de Galerie Jahrhunderthalle Hoechst (Pfaffenwiese) de expositie 'Mettere al mondo il mondo' van Alighiero Boetti. Tot en met 19 april.

De tentoonstelling Macht und Monument in het Architectuurmuseum schetst een beeld van moderne architectuur in Duitsland van 1900 tot 2000, t/m 5 april.

Hamburg

Honderdzeventig aquarellen en tekeningen van de Duits-Amerikaanse expressionistische schilder Lyonel Feininger (1871-1956) zijn tentoongesteld in de Hamburger Kunsthalle, t/m 5 april; in de kunsthal ook een retrospectief van de Duitse schilder Emil Schumacher (t/m 19 april), en een overzicht van de achttiende-eeuwse graficus Daniel Chodowiecki (1726-1801), t/m 14 juni.

Hannover

In de Kunstverein een overzichtstentoonstelling van Franz Erhard Walther, van wie de uitspraak 'Ich bin die Skulptur' is, t/m 26 april.

Kleef

De collectie van het nieuwe Kurmuseum, een voormalig kuurcomplex, komt uit de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré, leermeester van Beuys, werken van Beuys, en een bruikleen van de verzamelaar Ackermans. Deze verzameling omvat installaties van onder anderen Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Krefeld

Het Haus Lange en Haus Esters organiseert in het Kaiser Wilhelm Museum Krefeld (Karlsplatz 35) een tentoonstelling van de Franse kunstenares Dominique Gonzalez-Foerster. Ze maakt ruimtelijke installaties die ze zelf 'woningen van een verzamelaar van stemmingen' noemt. Met licht, geluid en voorwerpen creëert ze steeds andere sferen die bepaalde stemmingen kunnen oproepen. Tot en met 19 april.

Stuttgart

In galerie der Stadt Stuttgart, Schlossplatz 2, een retrospectief van de dadaïstische kunstenaar Man Ray. Tot en met 13 april.

Wolfsburg

In het Kunstmuseum t/m 24 mei een overzicht van de befaamde Tsjechische fotograaf Josef Sudek (1896-1976); t/m 9 augustus een selectie uit de collectie hedendaagse kunst, Tuning up #5, met werk van Nam June Paik, Douglas Gordon, Gary Hill e.a.; t/m 3 mei een retrospectief van de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden