DUITSLAND

In de Martin-Gropius-Bau The Age of Modernism - Art in the 20th Century: een groot overzicht dat ruim 350 werken omvat van Picasso, Beckmann, De Kooning, Cindy Sherman, Jeff Koons e.v.a....

Berlijn

Bonn

In de Kunst- und Ausstellungshalle de tentoonstelling German Photography, the impact of a medium 1870-1970. De organisatoren proberen aan de hand van ongeveer 400 foto's antwoord te geven op de vraag of er zoiets bestaat als Duitse fotografie. Tot en met t/m 24 augustus.

Düsseldorf

In de Kunstverein gebruiken zeven jonge eigentijdse kunstenaars uit Duitsland na elkaar een speciale container om hun videokunst, foto's, mediakunst, sculpturen en performances te etaleren: Windows1997.

Esslingen am Neckar

In Villa Merkel (Pulverwiesen) Raum Kunst Sprache Farbe, een eerste solotentoonstelling van de Oostenrijkse kunstenaar Heimo Zobernig. Zijn oeuvre omvat tekeningen, schilderijen, objecten en (video-)installaties. Tot en met 20 juli.

Frankfurt

De tentoonstelling das Licht der Einsamkeit tot en met 6 juli in de Schirn Kunsthalle omvat meer dan 130 foto's van de Italiaanse fotograaf Pietro Donzelli die het leven op het Italiaanse platteland en in de steden Napels en Milaan op foto heeft vastgelegd. Verder een retrospectief van de kunstenaar Zoran Music (t/m 29 juni).

Hamburg

In de tot museum voor moderne kunst omgebouwde Kunsthalle werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke, Gerard Richter e.v.a.

Het bijzondere aan de foto's van William Klein is de directheid. Daarmee onderscheidt hij zich van zijn tijdgenoten uit de jaren vijftig. De Deichtorhallen toont zijn foto's uit de series 'New York 1954-55', 'In & Out of Fashion'', 'Sequences' en 'Painted Contacts'. Tegelijkertijd is een overzicht te zien van de Franse schilder Pierre Soulages. Tot en met 17 augustus.

Keulen

In het Schauspielhaus der Stadt Köln Shaws Haus Herzentod ('Heartbreak House'), een enscenering van Peter Wittenberg. Voorstellingen op 15, 18, 20, 21, 23, 28 juni.

In het slotweekeinde van de MusikTriennale Köln brengt het Ensemble Modern 3 vanavond in de Kölner Philharmonie de wereldpremière van 'Trilogie van de Laatste Dag' van Louis Andriessen.

Deze zomer neemt het Museum Ludwig voor het eerst de nieuwe expositieruimte voor hedendaagse kunst in gebruik, een voormalige fabriek. Halle Kalk (Neuerburgstrasse) wordt ingewijd door een speciaal voor die ruimte bedachte installatie van Jannis Kounellis met de titel Die Front, das Denken, der Sturm. Tot en met 30 november.

Kleef

Het Kurmuseum, een voormalig kuurcomplex, ging onlangs open voor publiek. Zwaartepunt van de collectie wordt gevormd door de nalatenschap van beeldhouwer Ewald Mataré, leermeester van Beuys, werken van Beuys, en een bruikleen van de verzamelaar Ackermans. Deze verzameling omvat installaties van onder anderen Mario Merz, Jannis Kounellis, Tony Cragg, Katharina Fritsch, Fischli & Weiss. Museum Kurhaus (Tiergartenstrasse 41), dinsdag t/m zondag, 10-18 uur.

Nordrhein-Westfalen

De overzichtstentoonstelling van het werk van Barnet Newman is in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen aangekomen. Het overzicht is daar te zien tot en met 10 augustus.

Weil am Rhein

Het Vitra Museum toont tot eind augustus werk van de bekende meubel- en interieurvormgever Achille Castiglione.

Wolfsburg

Image/Tekst 1966-1996, het overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (1941), beleeft zijn première deze week in Kunstmuseum Wolfsburg. Rode draad is in deze tentoonstelling de manier waarop hij tekst en beeld in zijn multimedia-installaties verwerkt, t/m 28 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden