DUITSLAND

In Museum Schloss Moyland een groot overzicht van tekeningen van Andy Warhol, dat de periode 1942 tot 1987 omvat. Veel tekeningen uit de jaren zeventig en tachtig zijn tot nu toe zelden of nooit geëxposeerd....

Bedburg-Hau

Berlijn

Criss-Cross is een estafetteproject waarbij twee Duitse kunstenaars (Dominik Bausinger, Stefan Gugerel) en twee Nederlandse kunstenaars (Sublunar & Beyond, Jop Horst) afwisselend werken in Kunstruimte Kampen en Kunstruimte Berlin (Sophienstrasse 18). Steeds donderdag t/m zondag, van 20 augustus t/m 13 september.

Dortmund

Reservate der Sehnsucht is een manifestatie van 35 kunstenaars, die zich afspeelt op vier etages van een 'industrieruïne', het onttakelde gebouw van de voormalige Unionbrouwerij in de Ritterstrasse. Gerald van der Kaap, Kirsten Kaiser, Peter Land, Vito Orazem, Bill Spinhoven, Siegrun Appelt, Marie José Burki, Stan Douglas, Johan Grimonprez e.a. geven in videowerken, foto's en installatie hun visie op 'easy living', verloren idealen, gekoesterde illusies en een toevluchtsoord voor iedereen. De tentoonstelling begint in een speciaal daarvoor ontworpen Café Matta-Clark. Van 21 augustus tot en met 4 oktober.

Duisburg

Vrijdag 21 augustus begint in het Wilhelm Lehmbruck Museum (Friedrich-Wilhelm-Strasse 40) een retrospectief van Ernst Wilhelm Nay (1902-1968). Tot en met 11 oktober.

Frankfurt am Main

In de serie 'Dahmenwahl' nodigde Monica Baer de kunstenaar Paul McCarthy uit met haar te exposeren in Portikus (Schöne Aussicht 2). Van 22 augustus t/m 4 oktober.

De veertiende aflevering van Change of Scene, waarmee het Museum für Moderne Kunst zijn eigen collectie op bijzondere wijze presenteert, bevat werken van Ilya Kabakov, Peter Rösel, Pipilotti Rist, Martin Honert, Miriam Cahn, Stephan Balkenhol e.a. Szenenwechsel XIV, t/m 3 januari 1999.

Vijftien kinetische objecten van Peter Schirmbeck, t/m 30 augustus in de Plaza van de Commerzbank Frankfurt.

Hannover

In de Kunstverein een overzicht van de Britse kunstenaar Michael Craig-Martin, t/m 13 september.

Koblenz

De rebel van het realisme wordt hij genoemd, de Franse kunstenaar André Masson. Het Ludwig Museum wijdt een overzicht aan hem, t/m 18 oktober.

München

In Die Neue Sammlung, Prinzregentenstrasse 3, een retrospectief van Andreas Feininger, Photographs 1928-1988. Tot en met 13 september.

Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1, toont expressionisten uit de kunstverzameling van Lothar-Günther Buchheim. Deze schilder/schrijver verzamelde in de jaren vijftig tegen de heersende kunststroming in, doeken van Kirchner, Heckel, Pechstein, Nolde en Mueller. Tot en met 18 oktober.

Schwerin

Het Staatliches Museum toont werken op papier van Josef Albers, leraar van o.a. Robert Mangold, Ewa Hesse en Richard Serra. Tot en met 4 oktober. Tot en met 20 september in het museum ook werk van Michael Heindorff, Eyes Wide Shut - Drawn To Seeing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden