DUITSLAND

In de Martin Gropius Bau begint op 7 september de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland....

DUITSLAND

Berlijn

Bij de Komische Oper op 7 september de première van Macbeth van Verdi onder muzikale leiding van Vladimir Jurowski, geënsceneerd door Christine Mielitz. Voorstellingen op 14 en 20 september en 5 oktober.

In de Alte Nationalgalerie tot en met 26 oktober een overzicht van Max Liebermann.

In de Berlinische Galerie (Martin-Gropius-Bau) wordt de stand van zaken geschetst van kunstfotografie in Duitsland, van 1945 tot nu. Van 7 september t/m 11 januari.

Bonn

Global Interior Project is een tentoonstelling van Masaki Fujihata, waarvoor achttien ruimtes van de Kunst- und Ausstellungshalle zijn ingericht als virtuele ontmoetingspunten. Tot en met 2 november.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen begint op 6 september de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Essen

Brueghel - Brueghel. Vlaamse schilderkunst in de 16de eeuw, Traditie en Vooruitgang, in Villa Hügel is het eerste, gezamenlijke overzicht van het werk van Pieter Breughel de Jonge (1564-1637) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625), zoons van Pieter Bruegel de Oude. Ongeveer 170 schilderijen en tekeningen tonen de artistieke ontwikkeling van de broers. Tot en met 16 november.

Hamburg

In de Kunsthalle t/m 2 november vroege tekeningen en grafiek van E.L. Kirchner, uit de periode dat de beweging Die Brücke in opkomst was, tot zijn jaren in Berlijn en de ervaringen van de Eerste Wereldoorlog een ommekeer in zijn leven brachten.

Naast de uit 1869 stammende Kunsthalle aan de Glockengiesserwall staat een eigentijdse vleugel van Oswald Mathias Ungers, die via een onderaards gewelf met de kunsthal in verbinding staat. Met werk van Jenny Holzer, Robert Gober, Jeff Koons, Richard Serra, Sigmar Polke, Gerard Richter e.a. Ungers spreekt op een (voor iedereen toegankelijk) symposium over de architectuur van musea voor moderne kunst, op 6 en 7 september. Andere architecten die lezingen geven: Axel Schultes, Peter P. Schweger, Josef Paul Kleihues, Kevin E. Consey, Gijs van Tuyl, Stefan Gronert en Uwe M. Schneede.

Kassel

De Vlaamse theatermaker en beeldend kunstenaar Jan Lauwers werkt mee aan het theaterprogramma van de Documenta, Theaterskizzen. Lauwers zal een persoonlijk commentaar geven op de, deels omstreden, Documenta zoals die door Catherine David is samengesteld. Met zijn Needcompany speelt hij 'No beauty for me there, where human life is rare', een eigenzinnige lezing van Camus' 'Caligula'. Op 5, 6 en 7 september in de Documenta-halle.

Keulen

Popvideo in de Kölnischer Kunstverein geeft met 500 videoclips een overzicht van dertig jaar videoclip-kunst, t/m 21 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden