DUITSLAND

Bad Kissingen..

Berlijn

Op 9 juni in de Staatsoper Unter den Linden de première van Don Giovanni in regie van Thomas Langhoff en onder muzikale leiding van Daniel Barenboim. Voorstellingen op 12 juni, 8, 11, 13 en 15 juli.

Dortmund

Vision.Ruhr focust op Europa's grootste, industrieële regio, het Ruhrgebied. Vijfentwintig gerenommeerde kunstenaars (onder wie Laurie Anderson, Andres Bosshard, Jim Campbell, en Bill Seaman) geven hun visie op het gebied met installaties, beelden, performances, internetprojecten, concerten en films. In het Westfällisches Industriemuseum, Zollern II/IV Mine en Museum am Ostwall, t/m 20 augustus. Tel. 00.49.231.5027710 (www.vision-ruhr.de).

Hannover

Afgelopen week begon de Expo 2000, de eerste wereldtentoonstelling van het nieuwe millennium. Het thema is 'Mens, Natuur, Techniek. Een nieuwe wereld ontstaat.' Van de 190 deelnemende landen hebben bijna vijftig een eigen paviljoen gebouwd. Nederland baart opzien met een paviljoen waar op elke verdieping een ander landschap floreert. Japan bouwde een papieren paleis en Hongarije een houten bloem. Er is voorts een thematentoonstelling over de toekomst en een programma met muziek, dans en theater. Er zweeft een kabelbaan over de Expo en buiten het Expoterrein, op vlonders in de Maschsee, is de tentoonstelling 'Remaking.NL' over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland in de afgelopen tien jaar. Tot en met 31 oktober (www.expo2000.de).

Op het festival Theaterformen (t/m 9 juli) veel grote internationale theaterproducties. Jan Fabres nieuwe voorstelling As long as the world needs a warrior's soul, een speciale versie van Pina Bauschs Kontakt hof met spelers van boven de 65 jaar. En Peter Brooks Théâtre du Bouffes du Nord komt met Le Costume. Het Britse kunstenaarscollectief Forced Entertainment speelt Emanuelle Enchanted. Veel theater uit Israël, waaronder een bewerking van David Grossmans Zie: Liefde, een stuk van schrijver/regisseur Haoch Leven en het Spaans-Israëlische samenwerkingsproject Fuenteovejuna naar Lope de Vega, regie Emilio Hernandez. Uit Rusland komt Gogols Der Mantel No. 2737,5, geregisseerd en vormgegeven door Zhak en het Moscow Theatre TEN met Schwanensee. Verder Duitse opvoeringen van stukken van hedendaagse schrijvers als Sarah Kane en Martin Crimp. Uit Nederland is er De Val van de Goden van Hollandia. Tel. 00.49.511.9999.28.55

(www.theaterformen.de).

Karlsruhe

Museum für neue Kunst, Lorenzstrasse 9, presenteert 'Stations', een videoinstallatie van Bill Viola, t/m 1 oktober. Tel. 00.49.721.81001325 (www.mnk.zkm.de).

Keulen

Het Käthe Kollwitz Museum presenteert lithografieën, etsen en houtsnedes van Otto Dix, t/m 2 juli. Tel. 00.49.221.2272363 (www.kollwitz.de).

München

Haus der Kunst (Prinzregentenstrasse 1): 130 tekeningen van Italiaanse meesters als Da Vinci, Raphael en Tiepolo uit de Graphischen Sammlung der Kunstsammlungen zu Weimar, een door de Duitse dichter en kunstverzamelaar Goethe opgerichte stichting, die meer dan 1000 tekeningen beheert. De tentoonstelling is aangevuld met schilderijen, sculpturen en werken uit de Oudheid, waarvoor Goethe ook een enorme fascinatie had, t/m 30 juli; een retrospectief van de Spaanse hedendaagse schilder Antoni Tàpies, t/m 13 augustus. Tel. 00.49.89.21127-123.

Moers

Het 29ste New Jazz Festival in Moers, even over de grens bij Venlo, verwacht van 9 tot en met 12 juni onder anderen het Ex Orkest, Tom Zé, Hugh Ragin, FM Einheit, Jazz Jamaica All Stars, Isotope 217, Thione Seck, Mahotella Queens, Shibusashirazu, Omar Sosa, David Murray en drie dagen lang projecten rondom Ernst Reijseger (www.moers-festival.com).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden