DUITSLAND

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland....

Berlijn

Kerken die in gebruik genomen worden als expositieruimte, dat komt steeds vaker voor. In Duitsland bestaat een stichting die zich specifiek bezighoudt met tentoonstellingen in kerken, Vereins für Kirche und Kunst. Tot en met 23 november organiseert de stichting in de Friedenskirche Ludwigsburg, Stuttgarterstrasse 42, de tentoonstelling Blond, werk van Paricia London Ante Paris, Kirsten Mosher, Margarete Rebmann, Laura Ruggeri, Ulrike Sautner en Simone Westerwinter. Tot en met 23 november.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Essen

Breughel - Brueghel. Vlaamse schilderkunst in de 16de eeuw, Traditie en Vooruitgang, in Villa Hügel is het eerste overzicht van het werk van Pieter Breughel de Jonge (1564-1637) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625), zoons van Pieter Bruegel de Oude, t/m 16 november.

Esslingen

In Villa Merkel Zero und Paris 1960, de derde tentoonstelling in een reeks over de Zero-beweging. 'Zero und Paris 1960' brengt werk van Zero-kunstenaars samen die omstreeks 1960 in Parijs geëxposeerd hebben, onder wie Arman, J.R. Soto, Yves Klein en Jean Tinguely. Van 19 oktober t/m 14 december.

Hamburg

In de Kunsthalle t/m 2 november vroege tekeningen en grafiek van E.L. Kirchner, uit de periode dat de beweging Die Brücke in opkomst was, tot zijn jaren in Berlijn en de de Eerste Wereldoorlog een ommekeer in zijn leven brachten.

Karlsruhe

Een optreden van Kraftwerk is misschien wel de meest verrassende act op 18 oktober tijdens de opening van het splinternieuwe Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), Lorenzstrasse 19. Daaraan vooraf gaat een audiovisuele toer door het museum waarmee het museum zichzelf introduceert. Tot en met 9 november is er een festival met op vrijdag, zaterdag en zondag steeds een programma van lezingen, discussies en multimediale presentaties. Daarnaast is vanaf de openingsdag een selectie uit de vaste collectie tentoongesteld.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Murnau am Staffelsee

In het Schlossmuseum de tentoonstelling Glas - Glanz - Farbe, gewijd aan barokke achter-glas-kunst van 17de- en 18de-eeuwse meesters als Luca Giordano, Gerhard Janssen, en Niklaus Michael Spengler. De expositie omvat 170 werken, die een complexe techniek illusteren dat taferelen spiegelbeeldig op het doek worden gezet, t/m 9 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden