DUITSLAND

Aken..

Berlijn

In de Neue Nationalgalerie een retrospectief van de Duitse surrealistische kunstenaar Max Ernst, t/m 9 mei.

Bonn

In de Kunsthal een overzicht van Portugese kunst, hoogtepunten uit het Museu Nacional de Arte Antiga uit Lissabon. Tage der Dunkelheit und des Lichts, t/m 11 juli; de 'kopieën' van meesterwerken van de hand van André Raffray, t/m 11 april.

Hochrenaissance am Vatikan geeft een overzicht van kunst en cultuur in het Vaticaan tijdens de eerste drie decennia in de zestiende eeuw, toen de belangrijkste architecten, schilders en componisten uit die tijd (o.a. Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raffael) het paleis tot één groot Gesamtkunstwerk maakten. Tot en met 11 april in de Kunsthal.

Bremen

In de Kunsthal de genomineerden voor en de winnaar van Der Marler Video-Kunst-Preis, t/m 9 mei; fotowerken van Michael Schmidt, t/m 25 april.

Het Gerhard Marcks Haus, Am Wall 208, een overzicht van beelden van de moderne kunstenaar Karl Hartung (1908-1967), t/m 11 april.

Frankfurt

In de Kunsthal een retrospectief van de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola, t/m 18 april; oude portretten zoals ze in het oude Egypte op mummies werden geschilderd, t/m 11 april.

In Change of Scene XV in de Museum für Moderne Kunst figureren Hanne Darboven, Rosemarie Trockel, Nobuyoshi Araki, John Chamberlain en Stephan Balkenhol, t/m 26 april; tegelijkertijd met tentoonstelling in de Kunsthal presenteert ook het Museum für Moderne Kunst een aantal installaties van Bill Viola, tot en met 18 april.

Hannover

In de Kestner Gesellschaft, Goseriede 11, presenteert de DG Bank onder de titel Das Versprechen der Fotografie zijn collectie hedendaagse fotografie, t/m 24 mei. Tel. 00.49.5.1170120.

Kleve

Museum Kurhaus Kleve, presenteert werken op papier van de Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, t/m 20 juni.

München

In Haus der Kunst, Prinzregentenstrasse 1, klassiek moderne kunst en niet-westerse kunst uit de verzameling van de Zwitser Josef Müller. Kunst über Grenzen, t/m 30 mei.

Osnabrück

Onlangs werd in Osnabrück het Felix Nussbaum Haus geopend, een bejubeld en omstreden ontwerp van architect Daniel Liebeskind. In dit museum een permanente tentoonstelling van honderdzestig schilderijen van de Duitse schilder Felix Nussbaum.

Tübingen

De Kunsthal presenteert werk van Wassily Kandinsky uit de collectie van het Centre Pompidou, t/m 27 juni. Tel. 00.49.7071.9691/0.

Weil am Rhein

In het Vitra Museum, een overzicht van de Duitse bouwmeester Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), t/m 25 april.

Wolfburg

De tentoonstelling Avantgarderobe in Kunstmuseum Wolfsburg belicht de wisselwerking tussen kunst en mode in deze eeuw aan de hand van 250 schilderijen, modeontwerpen, fotografie, film en videowerk, t/m 6 juni.

Esoteric Cosmos heet de tentoonstelling die Kunstmuseum Wolfburg wijdt aan Mariko Mori, t/m 9 mei. Tel. 00.49.5361.26690.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden