DUITSLAND

In de Akademie der Künste, Pariser Platz 4, een retrospectief van de Franse kunstenares Germaine Richier, met haar spookachtige, dunne beelden de vrouwelijke tegenhanger van Alberto Giacometti....

Berlijn

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Positionen künstlerischer Photographie in Deutschland seit 1945, eveneens t/m 11 januari 1998.

Bremen

In het Gerhard Marcks Haus, Am Wall 208, vanaf 12 oktober diersculpturen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. De tentoonstelling Moore Animals duurt tot en met 25 januari.

Bonn

Een liefdevolle selectie uit de Bremer Kunsthal wordt de komende maanden aan de Kunsthalle in Bonn toevertrouwd. Meer dan honderdveertig schilderijen van 17de-eeuwse Hollandse schilders als Van Goyen, Ter Borch en Rembrandt, tekeningen, aquarellen van Albrecht Dürer, Max Beckmann, schilderijen van de Franse schilder Eugène Delacroix en mediakunst van Nam June Paik zijn daar tentoongesteld. Van 10 oktober t/m 11 januari.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Tot en met 7 december.

Kleef

Sinds vorige week is het voormalige woonhuis/atelier van de Nederlandse kunstenaar Barend Cornelis Koekkoek open voor het publiek. Voor die gelegenheid is het retrospectief van Koekkoek, dat onlangs nog in Dordrecht te zien was, tijdelijk in huis gehaald. Tot en met 7 december.

Krefeld

Galerie der Kulturfabrik, Diessemerstrasse 13, presenteert fotocollages van de Nederlandse kunstenaar Jos Deenen, van 12 oktober t/m 5 november.

München

Toneelgroep Amsterdam is met de voorstelling Liefhebber te gast op het Spiel.Art-festival, dat zich van 15 t/m 25 oktober afspeelt in verschillende theaters. Een thema heeft het internationale onconventionele theaterfestival niet, of het moet de strijd om de aandacht zijn in een informatie- en mediamaatschappij. Voorstellingen van Forced Entertainment ('Speak Bitterness'), DFS (de fiance suction; Roy Faudree en het No Theater), The Builders Asociation ('Jump Cut'), Huis a/d Werf ('House of Bamboo'), Jan Lauwers & Needcompany ('Snakesong/Le Desir'), e.v.a. Festivalcentrum is Aktionsforum Praterinsel. Informatie: tel. 00-49-89-54818154.

Stuttgart

Michelangelo's heroïsche naakten in de Sixtijnse Kapel staan model voor de hyperpathetische plaatjeswereld van Johann Heinrich Füssli (1741-1825). Staatsgalerie Stuttgart, Konrad-Adenauer-Strasse 30, stelt werk van Füssli ten toon, t/m 11 januari.

Wolfsburg

De Tsjechische modernistische schilder Frantisek Kupka wordt in Kunstmuseum Wolfsburg geëerd met een overzicht van zijn werk uit de periode tot 1932, de tijd waarin hij van figuratieve schilderijen overgaat op abstracte. Hoewel Kupka buiten Tsjechië nog weinig bekendheid geniet, hoort zijn naam toch thuis in het rijtje Kandinsky, Malevitsj en Mondriaan. Tot en met 4 januari 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden