DUITSLAND

De realistische tekeningen van Gerlinde Zantis zijn vooral geïnspireerd op techniek en zware industrie. In Ludwig Forum een tentoonstelling van haar werk....

Aken

Berlijn

In de Martin Gropius Bau de tentoonstelling Deutschlandbilder, Kunst aus einem geteilten Land. Kunstenaars die wonen en werken in Duitsland geven hun visie op het huidige, verenigde Duitsland. Tegelijkertijd is de tentoonstelling Positionen künstlerischer Photographie in Deutschland seit 1945, eveneens t/m 11 januari 1998.

Bij de Komische Oper Macbeth van Verdi onder muzikale leiding van Vladimir Jurowski, geënsceneerd door Christine Mielitz. Voorstellingen op 20 september en 5 oktober.

In de Berlinische Galerie (Martin-Gropius-Bau) wordt de stand van zaken geschetst van kunstfotografie in Duitsland, van 1945 tot nu. Tot en met 11 januari.

Duisburg

Het Wilhelm Lehmbruck Museum toont t/m 21 september zijn collectie foto's van beeldhouwers en beeldhouwkunst. De verzameling bestaat uit meer dan 700 foto's.

Düsseldorf

In Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de tentoonstelling Max Beckmann - Die Nacht. Tot en met 30 november.

Hamburg

In de Kunsthalle t/m 2 november vroege tekeningen en grafiek van E.L. Kirchner, uit de periode dat de beweging Die Brücke in opkomst was, tot zijn jaren in Berlijn en de Eerste Wereldoorlog een ommekeer in zijn leven brachten.

Kassel

In de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en in andere gebouwen in Kassel nog tot en met 28 september de tiende editie van de beeldende kunst-manifestatie Documenta.

Keulen

Een van 's werelds meest waardevolle collecties prenten van Japanse houtsnedes is vanaf volgende week te zien in het Museum für Ostasiatische Kunst. Het gaat hier om de Otto Riese-collectie die ruim 200 werken omvat van belangrijke meesters van de ukiyo-e uit de 17de en 18de eeuw. Van 24 september tot en met 7 december.

Murnau am Staffelsee

In het Schlossmuseum de tentoonstelling Glas - Glanz - Farbe, gewijd aan barokke achter-glas-kunst van 17de- en 18de-eeuwse meesters als Luca Giordano, Gerhard Janssen, Johann Wolfgang Baumgarter en Niklaus Michael Spengler. Taferelen werden spiegelbeeldig op het doek gezet. Tot en met 9 november.

Schwerin

Paul Holz (1883-1938) behoorde tot de groep 'entarteten' kunstenaars in Hitler-Duitsland. Zijn zwartwittekeningen zijn voor het laatst in een solo-expositie te zien geweest in 1937. Zijn vroege dood is een van de oorzaken waarom zijn werk nadien onopgemerkt bleef. Staatliches Museum wijdt postuum een tentoonstelling aan hem. Zeichnen als Dialog, van 21 september t/m 2 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden