DUITSLAND

Bij de Komische Oper Macbeth van Verdi onder muzikale leiding van Vladimir Jurowski, geënsceneerd door Christine Mielitz. Voorstellingen op 14 en 20 september en 5 oktober....

Berlijn

In de Alte Nationalgalerie tot en met 26 oktober een overzicht van Max Liebermann.

Tim Ulrich maakte foto's van mensen die zich verzetten tegen het maken van een foto. Der Detektorische Blick, t/m 12 oktober in de Neue Geselschaft für Bildende Kunst.

Duisburg

Het Wilhelm Lehmbruck Museum toont t/m 21 september zijn collectie foto's van beeldhouwers en beeldhouwkunst. De verzameling bestaat uit meer dan 700 foto's.

Essen

Breughel - Brueghel. Vlaamse schilderkunst in de 16de eeuw, Traditie en Vooruitgang, in Villa Hügel is het eerste, gezamenlijke overzicht van het werk van Pieter Breughel de Jonge (1564-1637) en Jan Brueghel de Oude (1568-1625), zoons van Pieter Bruegel de Oude. Ongeveer 170 schilderijen en tekeningen tonen de artistieke ontwikkeling van de broers. Tot en met 16 november.

Frankfurt

De Duitse kunstenaar Hans Hofmann was in de jaren twintig oprichter van kunstacademies in München en in New York. Scholen waar de theorieën van het modernisme hoog in het vaandel stonden, maar waar ook ruimte was voor artistieke vrijheid. Pas in de jaren vijftig ontwikkelde hij een eigen stijl. The Wonders of Rhythm and the Beauty of Space, t/m 2 november in de Schirn Kunsthalle, toont werk van Hofmann.

Hannover

Der Kunstverein Hannover toont grootformaat sculpturen van Christiane Möbus uit de periode 1973 tot 1997. Van 13 september t/m 9 november.

Kassel

In de Documentahalle, Museum Fridericianum, Ottoneum, Kunstbahnhof en in andere gebouwen in Kassel de tiende editie van de beeldende kunst-manifestatie Documenta. Tot en met 28 september; http://www.documenta.de.

Münster

Skulptur. Projekte in Münster 1997 is een grote tienjaarlijkse beeldhouwtentoonstelling in Westfälisches Landesmuseum. Een 'work-in-progress'-tentoonstelling met werk van 52 beeldend kunstenaars, onder wie Carl Andre, Georg Baselitz, Richard Deacon, Stan Douglas, Dan Graham, Rebecca Horn, Ilya Kabakov, Sol LeWitt, Bruce Nauman, Thomas Schütte. (http://www.artthing.de/muenster/), t/m 28 september.

Wolfsburg

'Bruce Nauman (1941, USA) is de kwaadste kunstenaar ter wereld. Hij raast, tiert, gromt en scheldt, harder dan ieder ander. Zijn werk is een vuistslag, een klap tegen je trommelvliezen', aldus Wilma Sütö over de tentoonstelling Image/Tekst 1966-1996, het overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman (1941) in Kunstmuseum Wolfsburg. Een kakofonie van geluidsinstallaties, videobeelden en neons in schelle kleuren, t/m 28 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden