DUITSLAND

In museum Schloss Moyland een overzicht van Peter August Böckstiegel, een belangrijke schilder uit de school van de Duitse expressionisten uit de periode van na de WO I tot halverwege de jaren twintig....

Bedburg-Hau

Berlijn

In het Künstlerhaus Bethanien (Mariannenplatz 2) Reverie van de Amerikaanse kunstenares Gabrielle Jennings. Bezoekers kunnen een zwaan met ingebouwde camera door de ruimte laten bewegen waardoor de ruimte via de blik van de 'Technoschwan' ervaart. Tot en met 8 maart.

In de Staatsoper Unter den Linden Fallstaff, een nieuwe productie onder muzikale leiding van Claudio Abbado. De enscenering is van Jonathan Miller. Met Ruggero Raimondi in de titelrol. Laatste voorstellingen op 27 februari en 2 maart. Reserveren tel. 00.49.30.20354555.

Bremen

In het Gerhard Marcks Haus (Am Wall 208) t/m 19 april Kennen Sie Kolbe?, een tentoonstelling over Duitslands meest geliefde beeldhouwer van voor de Tweede Wereldoorlog, Georg Kolbe (1877-1947). Met meer dan zestig beelden, tekeningen en grafiek. Tot en met 29 maart toont het museum schilderijen van Hanns Menninger.

Darmstadt

In het Institut Mathildenhöhe (Sabaisplatz 1) een groot overzicht van de Weense kunstenaar Hundertwasser, die de meest fantastische gebouwen ontwerpt. Tot en met 7 juni.

Frankfurt

Change of Scene XIII, t/m 10 mei in het Museum voor Moderne Kunst (MMK) bestaat uit een ruime presentatie van schilderijen van Alighiero Boetti (1940-'94), gelardeerd met werk van Marlene Dumas, Gerhard Richter, Jean-Frédéric Schnyder, Franz Gertsch en andere kunstenaars die in de collectie van het MMK zijn vertegenwoordigd.

Op 1 maart begint in de Galerie Jahrhunderthalle Hoechst (Pfaffenwiese) de expositie 'Mettere al mondo il mondo' van Alighiero Boetti. Tot en met 19 april.

Hamburg

Tokyo - Markt der Gefühle in de Deichtorhallen is een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki (1940), die past in de stroming van de 'directe fotografie'.

Tegelijkertijd is in de Deichtorhalle de verzameling-Lambert te zien, die eigentijdse fotografie 'van Man Ray tot Matthew Barney' omvat, Die Rache der Veronica. Beide tentoonstellingen duren tot en met 1 juni.

Honderdzeventig aquarellen en tekeningen van de Duits-Amerikaanse expressionistische schilder Lyonel Feininger (1871-1956) zijn tentoongesteld in de Hamburger Kunsthalle, t/m 5 april; in de kunsthal ook een retrospectief van de Duitse schilder Emil Schumacher (t/m 19 april); op 27 februari begint in de Kunsthalle een overzicht van de achttiende-eeuwse graficus Daniel Chodowiecki (1726-1801), t/m 14 juni.

Keulen

Pover moet de kunst zijn, eerlijk in zijn materialen, bescheiden in zijn middelen. Dat was de gedachte achter de 'Arte-Povera'-beweging die midden jaren zestig in Italië ontstond. De Münchner Sammlung Goetz heeft veel werken uit deze beweging in zijn bezit. In de Kölnischer Kunstverein zijn tachtig werken uit de verzameling tentoongesteld. Tot en met 26 april.

In Museum Ludwig een overzicht van fotowerken van de Amerikaanse kunstenaar David Hockney, uit de periode 1963-1997 (t/m 15 maart).

In het Museum für Angewandte Kunst Design mit Zukunft, ontwerpen van Philippe Starck (t/m 19 april).

Koblenz

Produkt: Kunst! Wo bliebt das Original? is een tentoonstelling in het Ludwig Museum (Danziger Freiheit 1) over kunst die in serie worden vervaardigd, zoals toegepaste kunst. Tot en met 3 mei.

Krefeld

Het Haus Lange en Haus Esters organiseert in het Kaiser Wilhelm Museum Krefeld (Karlsplatz 35) een tentoonstelling van de Franse kunstenares Dominique Gonzalez-Foerster. Ze maakt ruimtelijke installaties die ze zelf 'woningen van een verzamelaar van stemmingen' noemt. Met licht, geluid en voorwerpen creëert ze steeds andere sferen die bepaalde stemmingen kunnen oproepen. Tot en met 19 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden