Duitsland wil neo-nazi's aanpakken

In Duitsland wordt de roep steeds luider om geweld door rechts-radicalen hard aan te pakken. Een aantal prominente politici, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, heeft hiervoor gepleit naar aanleiding van nieuwe incidenten tegen buitenlanders de afgelopen dagen....

Van onze buitenlandredactie

Vandaag komen de staatssecretarissen van Justitie, Binnenlandse Zaken en Gezinszaken bijeen om zich te buigen over een aanpak van het toenemende geweld van rechts-radicale jongeren tegen buitenlanders in Duitsland.

'Er is een punt bereikt waarop de zwijgende meerderheid niet meer mag zwijgen', zei minister Fischer afgelopen zondag. Minister van Justitie Däubler-Gmelin hekelde de passieve houding van veel Duitsers tegenover het geweld, dat zich vaak in de openbaarheid afspeelt. De meeste mensen zouden er 'stiekem mee instemmen' en 'de andere kant opkijken'. Ze riep op tot bemoeienis van burgers die buitenlandse landgenoten bedreigd zien worden door rechts-radicale jongeren.

Directe aanleiding voor de bezorgdheid van de politici is de aanslag vorige week donderdag op het station van Düsseldorf. Bij een explosie van een pijpbom raakten tien immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie, onder wie zes joden, gewond. Een zwangere vrouw raakte zodanig gewond in haar buik, dat zij haar ongeboren kind verloor. Een van de slachtoffers, een 28-jarige man verkeert nog in levensgevaar. De politie heeft nog geen duidelijkheid over het motief van de aanslag, maar sluit niet uit dat de daders afkomstig zijn uit rechts-radicale kringen.

Afgelopen weekeinde hadden twee incidenten plaats. In Eisenach in de deelstaat Thüringen werden zaterdagavond twee asielzoekers uit Togo en Sudan uitgescholden, geschopt en geslagen door een groep van twintig à dertig skinheads. De jongeren jaagden de twee Afrikaanse mannen vervolgens op door de straten van de stad, totdat de politie ingreep. Maandag zijn vier belagers gearresteerd. Volgens de politie van Thüringen betreft het neo-nazi's.

In de eveneens Oost-Duitse deelstaat Brandenburg werden afgelopen weekeinde nabij de gemeente Lichtenow vijftien jongeren gearresteerd die op straat tegen buitenlanders gerichte leuzen scandeerden.

Volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst raakt een groep van negenduizend neo-nazi's steeds beter georganiseerd en toegerust voor het plegen van aanslagen. Het aantal door neo-nazi's gepleegde aanvallen op buitenlanders is volgens onderzoekers vorig jaar met 5 procent toegenomen, tot 746 in totaal. Het ging in de meeste gevallen om mishandeling. Daarbij kwamen drie mensen om het leven.

Verhoudingsgewijs doen de meeste gewelddadigheden tegen buitenlanders zich voor in het oosten van Duitsland. In de voormalige DDR woont eenvijfde van de totale bevolking, en heeft de helft van het totale aantal aanslagen plaats. Volgens wetenschappers is een van de oorzaken de hoge jeugdwerkloosheid en de moeite die veel jongeren mede daardoor hebben om aansluiting te vinden bij de sinds de Wende sterk veranderde maatschappij.

In Duitsland wordt met bezorgdheid uitgekeken naar de komst van twintigduizend computerdeskundigen uit het buitenland die het bedrijfsleven tijdelijk heeft mogen aantrekken om het personeelstekort op te lossen. Maandag is het eerste visum uitgereikt aan een 25-jarige man uit Indonesië.

Het bedrijfsleven vreest dat buitenlandse computerdeskundigen worden afgeschrikt door het toenemende geweld tegen buitenlanders en daarom afzien van een baan in Duitsland. Onlangs nog werd een Indiase wetenschapper in Leipzig op straat zwaar mishandeld door skindheads.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden