Duitsland wil Hezbollah op zwarte lijst

De Duitse regering wil dat de gewapende tak van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah (Partij van God) op de zwarte lijst van terroristische organisatie komt te staan. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, woensdag gezegd.

Leden van Hezbollah dragen de kist van hun gevallen kameraad Mohammed Ali Janbreen Beeld afp
Leden van Hezbollah dragen de kist van hun gevallen kameraad Mohammed Ali JanbreenBeeld afp

Volgens Westerwelle 'kristalliseren zich de feiten steeds duidelijker uit'. Hij noemt ook het onderzoek van de Cypriotische overheid naar terroristische activiteiten van Hezbollah op Cyprus als aanleiding.
Westerwelle denkt dat de EU nu snel kan besluiten Hezbollah op de lijst te zetten.

Dinsdag had de Britse regering al hierop aangedrongen bij de EU en ook Nederland is er voorstander van om de Hezbollah op de terreurlijst te plaatsen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dat onlangs herhaald tijdens een Kamerdebat. Tot nu toe was er echter weinig steun voor zo'n stap binnen de EU. Vooral landen in het zuiden van de unie waren tegen.

Hezbollah werd in 1982 als reactie op een Israëlische invasie in Libanon opgericht als een verzetsbeweging van Libanese sjiieten. Die is uitgegroeid tot een apparaat dat handel drijft, hulp verleent, onderwijs en gezondheidszorg biedt en milities op de been houdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden