Duitsland weigert meer vluchtelingen aan grens

Duitsland heeft dit jaar meer vluchtelingen de toegang ontzegd. Ook is het aantal asielzoekers dat is uitgezet toegenomen, meldt de Neue Osnabrücker Zeitung dinsdag.

Redactie
Syrische vluchtelingen arriveren bij de grens bij Goettingen Beeld epa
Syrische vluchtelingen arriveren bij de grens bij GoettingenBeeld epa

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 13.324 vluchtelingen aan de grens geweigerd. Dat is een stijging van 50 procent in vergelijking met het totaal aantal weigeringen in 2015, toen 8913 mensen werden teruggestuurd. Het aantal uitzettingen ligt op 13.743. In 2015 werden in het hele jaar 20.888 vluchtelingen weggestuurd, tegenover 10.884 mensen in 2014.

De Duitse regering voerde vorig jaar september weer grenscontroles in nadat de vluchtelingencrisis haar hoogtepunt had bereikt. Volgens Ulla Jelpke van de partij Die Linken is het onverantwoord om zoveel mensen terug te sturen, vooral als het gaat om vluchtelingen uit Irak en Afghanistan.

Koerden

In de eerste helft van het jaar is het aantal mensen uit Turkije dat asiel aanvraagt in Duitsland opvallend gestegen. Het gaat voornamelijk om Koerden die vluchten voor de gevechten tussen het regeringsleger en de PKK.

Slechts 5,2 procent van deze Koerdische Turken kreeg asiel, terwijl de situatie in de Koerdische gebieden het afgelopen jaar drastisch verslechterd is. Op de vraag hoe dat kan, reageert Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) ontwijkend. De instantie laat weten geen bewijs te hebben voor een 'overkoepelende oorzaak voor stijging' van het aantal Turkse asielaanvragen en verwijst naar in de asielwet opgenomen criteria voor het verlenen van asiel.

'Wir schaffen das'

Eind juli gaf bondskanselier Angela Merkel een toespraak naar aanleiding van de aanslagen in Wüzrburg, München en Ansbach eerder die maand. Zij bleef daarbij bij het vluchtelingenstandpunt dat haar de laatste tijd juist op veel kritiek kwam te staan. 'Wir schaffen das', herhaalde ze.

Merkel benadrukte dat Duitsland zich aan zijn principes houdt en asiel zal blijven verlenen aan hen die dat nodig hebben. Ze toonde zich niet bereid het ruimhartige asielbeleid van Duitsland aan te passen, hoewel daar wel om werd geroepen na de aanslagen door asielzoekers in Ansbach en Reutlingen.

Vooral de conservatieve Beierse CSU-politici hadden Merkel gevraagd meer maatregelen te nemen: het leger op straat, permanente bewaking bij alle asielzoekerscentra, meer mogelijkheden om vluchtelingen te kunnen uitzetten, eiste de Beierse minister-president Horst Seehofer. Hij stelde ook voor de identiteit van vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Duitsland zijn gekomen grondig na te trekken. Doordat het BAMF vorig najaar op het punt van kapseizen stond, is de identiteit van de tienduizenden mensen die toen zonder papieren de grens overstaken niet of nauwelijks gecontroleerd.

Lees ook

Behalve de angst voor nieuwe aanslagen, laait ook de woede over Merkels gastvrijheid van vorige zomer op (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden