nieuws

Duitsland waarschuwt dat Moskou fors zal boeten voor invasie Oekraïne: ‘Hoge prijs voor agressie’

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft Rusland gewaarschuwd dat het een forse prijs zal betalen als het Oekraïne binnenvalt. De minister riep Moskou op te stoppen andere landen zijn wil op te leggen en verklaarde dat het beter aan de onderhandelingstafel het conflict rond Oekraïne kan oplossen.

Stieven Ramdharie
Annalena Baerbock tijdens haar bezoek aan Kiev met haar Oekraïense collega Dmytro Kuleba.  Beeld AFP
Annalena Baerbock tijdens haar bezoek aan Kiev met haar Oekraïense collega Dmytro Kuleba.Beeld AFP

Baerbock kwam met haar waarschuwing in de aanloop naar haar bezoek, dinsdag, aan Moskou. ‘Elke verdere agressieve daad zal een hoge prijs hebben voor Rusland, economisch, strategisch en politiek’, dreigde Baerbock maandag na overleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev. ‘Diplomatie is de enige weg.’ Zij wees de Russen erop dat de EU, de Navo en de G7 eensgezind zijn in hun waarschuwing dat een invasie Moskou financieel heel wat gaat kosten.

Baerbock: ‘Wij zijn daar heel serieus in. Geen enkel land heeft het recht om andere landen te dicteren welke richting ze op willen gaan, welke relaties ze hebben en welke allianties ze mogen aangaan. Over de soevereiniteit van Oekraïne kan en zal nooit worden onderhandeld.’ Rusland, dat zo’n honderdduizend militairen heeft opgesteld langs de grens met Oekraïne, eist onder andere van Kiev en het Westen dat Oekraïne geen lid wordt van de Navo, ook niet in de toekomst. Moskou ziet een verdere uitbreiding van de Navo als een bedreiging.

De Duitse waarschuwing komt na een week van uitgebreid overleg tussen de VS en de Navo met Rusland om een invasie van Oekraïne te voorkomen. Dit overleg heeft echter niets concreets opgeleverd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei maandag dat Rusland deze week een schriftelijke reactie wil hebben op de eisen die het heeft gesteld over onder meer een Oekraïens lidmaatschap van de Navo. Ook wil Moskou garanties dat de Navo geen troepen en wapens stationeert in Oekraïne en andere voormalige landen van de Sovjet-Unie die ook lid willen worden van de alliantie.

Dreigende taal

Duitsland hoopt dat de harde woorden richting Rusland kunnen helpen om president Vladimir Poetin op andere gedachten te brengen. Baerbock uitte in december ook dreigende taal over Nord Stream 2, de gaspijplijn die Rusland naar Duitsland heeft aangelegd om de gasexport flink te verhogen. Ze waarschuwde dat de ingebruikname van de pijplijn, die al klaar is, in gevaar komt als de Russen Oekraïne binnenvallen.

De problemen rond Nord Stream 2 zullen ook hoog op de agenda staan tijdens Baerbocks bezoek aan Moskou. Zowel Duitsland als de EU moeten Nord Stream 2 nog certificeren maar zij kijken nu of de pijplijn mogelijk in strijd is met de Duitse en Europese concurrentiewetgeving. Lavrovs ministerie riep Berlijn en Brussel maandag op de goedkeuring niet onnodig te vertragen en er geen politieke kwestie van te maken. De Russen legden de pijplijn, die Oekraïne en Polen omzeilt, mede aan om Kiev te straffen voor de toenadering tot Europa.

Een van de zwaarste sancties die de VS en Europa de Russen willen opleggen als ze Oekraïne binnenvallen, is het uitsluiten van Russische banken van het wereldwijde betalingssysteem Swift. Maar de Duitse krant Handelsblatt meldde maandag dat het Westen dit niet langer overweegt, zo zouden Duitse regeringsbronnen hebben bevestigd. Door deze afstraffing zou Rusland eigenlijk volledig worden afgesloten van de wereldeconomie. De VS en Europa zouden nu de belangrijkste Russische banken willen straffen met zware sancties.

Het Witte Huis ontkende echter later op de dag het bericht. Volgens de regering-Biden ligt deze zware sanctie nog steeds op tafel en wordt er hierover overlegd met de Europese bondgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden