Duitsland vreest voor toekomst Schengen door Deense grenscontroles

Zweden en Denemarken hebben maandag paspoortcontroles ingevoerd in een poging de vluchtelingenstroom af te remmen. Volgens buurland Duitsland, waar vluchtelingen zonder geldig identiteitsbewijs vast zullen komen te zitten, wordt hiermee de Schengenzone - die vrij reizen binnen Europa mogelijk maakt - echt in gevaar gebracht.

Redactie
Grenscontroles in Denemarken. Beeld afp
Grenscontroles in Denemarken.Beeld afp

Zweden, dat een zeer ruimhartig asielbeleid voert en vorig jaar 160 duizend vluchtelingen heeft ontvangen, zegt niet anders te kunnen, omdat het land geen opvangplekken meer kan creëren. Bij de aankondiging van de strenge maatregelen eind november zou de Zweedse vicepremier Åsa Romson zelfs hebben gehuild.

Denemarken reageerde maandagochtend direct op het Zweedse paspoortbeleid door controles in te voeren aan de grens met Duitsland. Denemarken, dat juist een streng anti-migratiebeleid voert, zegt zo te willen voorkomen dat vluchtelingen op weg naar Zweden vast komen te zitten in Denemarken.

'Zolang de EU zijn buitengrenzen niet kan beschermen, zul je zien dat steeds meer landen worden gedwongen tijdelijke grenscontroles in te voeren', luidde de verdediging van de Deense premier Lars Loekke Rasmussen zijn beleid.

Paspoortcontrole op een treinstation in Kopenhagen, Denemarken. Beeld epa
Paspoortcontrole op een treinstation in Kopenhagen, Denemarken.Beeld epa

'Snel Europese oplossing'

Een woordvoerder van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken zei het effect van de Deense maatregelen op de Duitse migrantenstroom nauwlettend in de gaten te zullen houden. Zijn collega-woordvoerder van het ministerie Buitenlandse Zaken wees erop dat dit opnieuw duidelijk maakt dat er snel een pan-Europese oplossing moet komen.

Inmiddels zijn er zes landen binnen de Schengenzone die tijdelijke controles hebben ingevoerd: Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Zweden en Denemarken. Volgens het verdrag van Schengen mag een land controles invoeren als er aantoonbare veiligheidsrisico's zijn, zoals bijvoorbeeld onlangs na de aanslagen in Parijs. De maximumperiode daarvoor is een half jaar. De Europese Commissie moet daarom in maart dit jaar met voorstellen komen voor aanpassing van het verdrag.

Voordat de eerste controles zondagnacht een feit waren, had Zweden de vervoersbedrijven verplicht om alleen nog reizigers te vervoeren met een geldig identiteitsbewijs. Uit onvrede over de maatregel heeft een aantal vervoerders al trein- en veerdienstregelingen beperkt. De meeste vluchtelingen bereiken Zweden vanuit Denemarken via de Oresund Bridge - bekend van de tv-serie The Bridge. Op het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom dit najaar arriveerden dagelijks duizend migranten.

De paspoortcontroles veroorzaken vooral vertraging voor de circa 16 duizend forensen die dagelijks over de brug naar hun werk in het buurland gaan.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt dat de Zweedse en Deense maatregelen mogelijk in strijd zijn met het vluchtelingenverdrag. 'Je kunt niet verwachten dat mensen die op de vlucht zijn altijd een geldig reisdocument bij zich hebben. Zo worden mensen die wel recht hebben op asiel, van procedures uitgesloten', zo zei woordvoerder Mattias Axelsson.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

De Deense grens bij Duitsland. Beeld epa
De Deense grens bij Duitsland.Beeld epa

Tunnelwandelaar

Groot-Brittannië heeft asiel verleend aan een Soedanese man die door de Kanaaltunnel was komen lopen. Hij is de eerste vluchteling die het land heeft weten te bereiken door de 50 kilometer lange tunnel. Hij heeft 12 uur gewandeld in het stikdonker terwijl treinen met 160 kilometer per uur langsraasden. Mogelijk vervalt nu ook de aanklacht wegens hinderen van een vervoersbedrijf, waarvoor hij al sinds zijn aankomst in augustus wordt vastgehouden. Maandag kwam hij op borgtocht vrij. Vervoersbedrijf Eurotunnel is teleurgesteld. 'Wij vrezen dat dit als een uitnodiging wordt opgevat door andere illegale migranten om op deze manier het land binnen te komen', zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden