Duitsland vreest een pact van hooligans en neonazi's

De Duitse autoriteiten maken zich grote zorgen over groeperingen van agressieve voetbalhooligans en neonazi's die gezamenlijk tegen salafisten willen optreden. Afgelopen zondag kwam het in Keulen tot grootschalige geweldplegingen van deze 'Hooligans gegen Salafisten' tegen de politie. Vooral in Berlijn maakt men zich op voor rellen op en rond 9 november, de dag dat de Muur 25 jaar geleden viel.

Hooligans afgelopen zondag in Keulen. Beeld afp

De autoriteiten vrezen dat het na het geweld van zondag niet bij een eenmalige demonstratie van gewelddadige voetbalfans en neonazi's blijft. 'Zulke uitingen kunnen binnenkort ook plaatsvinden in Berlijn, in Dortmund of Hamburg, ja, in elke Duitse stad', zegt een veiligheidsexpert.

Het leed zal niet te overzien zijn als extremistische moslims, waarvan er zo'n zesduizend in Duitsland wonen, op hun beurt in de buurt tegendemonstraties gaan houden. In Keulen waren die niet te zien.

Op sociale media van neonazi's wordt al driftig gezinspeeld op nieuwe 'acties tegen salafisten'. Op websites staan teksten met opschriften als: 'Gemeinsam für Deutschland', afgedrukt in gotische letters.

Hooligans en neonazi's werpen zondag in Keulen een politiebusje omver tijdens hun betoging tegen salafisme. Bij grootschalige geweldplegingen vielen 14 gewonden, van wie 13 agenten. Beeld AFP

Verbod

Thomas de Maizière (CDU), minister van Binnenlandse Zaken, bestudeert of dergelijke demonstraties verboden kunnen worden. 'Wanneer vooraf vaststaat dat zo'n demonstratie tegen IS alleen maar een vehikel is om geweld te plegen, vaak ook na het nodige gebruik van alcohol, dan is een verbod, ook voor de rechter, makkelijk uit te leggen', aldus de bewindsman.

Voor De Maizière zijn het tijden vol kopzorgen. Waren er een paar weken geleden al zeer gewelddadige rellen in onder meer Hamburg en Celle tussen Koerden, yezidi's en salafisten, sinds zondag komt er nu het tegen moslims gerichte straatgeweld van hooligans en neonazi's bij.

Daarnaast maakt De Maizière zich ernstig zorgen over de honderden Duitse salafisten die in het Midden-Oosten onder de banier van IS vechten. Net als in Nederland vrezen de Duitse autoriteiten dat sommige van deze terroristen bij terugkomst in het vaderland geneigd zullen zijn aanslagen te plegen.

Tot verrassing van de autoriteiten komt daar het nieuwe anti-IS-verbond van voetbalhooligans en neonazi's bij, juist nu de 'gewone' rellen rond de Duitse voetbalstadions zo goed als verdwenen zijn.

Beeld reuters
Beeld Arie Kievit

Kaalkoppen

De autoriteiten waren zondag hogelijk verbaasd over de grote aantallen 'Hooligans gegen Salafisten' die de straten van Keulen onveilig maakten. Een kleine vijfduizend man, veelal 'Glatzköpfe' (kaalkoppen), had gehoor gegeven aan oproepen op sociale media 'om iets tegen het salafisme te doen'.

Het was een vreemde mix van gewelddadige voetbalfans en bekende neonazi's die 's middags door Keulen trokken. 'Fans' uit Mannheim, Bremen, Dortmund, Gelsenkirchen en Duisburg, plus leden van extremistische partijen als NPD, Die Rechte en ProNRW. Sommige deelnemers kwamen overigens uit Nederland, getuige Nederlandse teksten op enkele spandoeken. Bekende neonazi's als de 61-jarige 'SS-Siggi' liepen in de rijen mee. Compleet met beruchte nazistische uitingen, zoals de getatoeëerde cijfers '88'. De '8' is de achtste letter uit het alfabet, de 'H'. '88' staat voor 'Heil Hitler'.

Op de Breslauer Platz kwam het tot hevige gevechten met de politie. Er werd met vuurwerk, stenen en fietsen gegooid, een politiebusje werd omgeworpen. Ook journalisten werden aangevallen: 'Lügenpresse auf die Fresse!' (Sla de leugenachtige pers op hun smoelwerk).

Beeld afp
Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld afp
Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.