Duitsland voert tijdelijk grenscontroles in

Duitsland bezwijkt onder de Syrische vluchtelingenstroom en gaat tijdelijk grenscontroles herinvoeren aan de grens met Oostenrijk. Zaterdag arriveerden 13 duizend vluchtelingen in München, de toegangspoort tot Duitsland via de Balkan. Zondag volgden er nog eens 14 duizend.

Tot het opschorten van de treinen werd zondagmiddag besloten om met name München te ontlasten.Beeld ap

Het treinverkeer met Oostenrijk werd zondag stilgelegd omdat de autoriteiten in Beieren de vluchtelingenstroom niet meer aankonden. Zaterdagnacht sliepen honderden vluchtelingen op het station van München omdat er onvoldoende opvang was. Zondag zetten de Duitse spoorwegen extra treinen in om de vluchtelingen door te laten reizen naar andere steden. München overweegt het Olympisch stadion uit 1972 open te stellen voor de opvang van 1.500 vluchtelingen.

Met de tijdelijke grenscontroles schendt Duitsland het Schengenakkoord niet, zei Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zondag. Het mag in een crisissituatie, zoals eerder ook bij het Italiaanse Ventimiglia gebeurde. De noodmaatregel toont volgens Juncker aan dat de landen in Europa het snel eens moeten worden over een gemeenschappelijke aanpak van het vluchtelingenprobleem. Ook VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt dat vluchtelingen in een 'legale limbo' terechtkomen als Europese landen een versnipperd en willekeurig grensbeleid gaan voeren.

Vluchtelingen die nu zonder geldige papieren bij de grens komen, kunnen worden teruggestuurd naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen, in overeenstemming met de zogeheten Dublin-verordening. De vraag is of dat de komende dagen gaat gebeuren. Oostenrijk gaat de controles bij de grens met Hongarije niet opvoeren. Buurland Tsjechië doet dat wel die bij de grens met Oostenrijk vanwege de vrees dat vluchtelingen nu via dat land naar Duitsland zullen proberen te komen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.Beeld AFP

Recordaantal vluchtelingen

De vluchtelingenstroom via Hongarije en Oostenrijk droogt voorlopig niet op. In Hongarije passeerde zaterdag een recordaantal van 4.330 vluchtelingen de grens met Servië. Hongarije heeft dit weekeinde gevangenen ingezet om te helpen met de bouw van een 4 meter hoog hek aan de grens met Servië. Vanaf morgen is illegaal de grens passeren in Hongarije strafbaar. De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt de christelijke waarden in Europa te willen beschermen door op deze manier de instroom van islamitische vluchtelingen te ontmoedigen.

Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann voert Hongarije een waar 'schrikbewind' en maakt de premier zich schuldig aan discriminatie. De manier waarop Hongarije met vluchtelingen omgaat doet hem denken aan de Holocaust, zo zei hij in het Duitse weekblad Der Spiegel. 'Vluchtelingen die vastzitten in treinen en niet weten waar ze naartoe te gaan. Dat wekt herinneringen op aan de donkerste periode van ons continent', aldus Faymann.

De toegenomen vluchtelingenstroom heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (CAO) meldde zondag dat zich vorige week 3.100 mensen hebben gemeld, een verdubbeling ten opzichte van de weken hiervoor. Dit weekeinde kwamen zeshonderd asielzoekers aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Defensie heeft 500 bedden klaargezet in een kazerne in Oirschot.

Vluchtelingencrisis

Steeds meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea proberen Europa te bereiken. Het COA meldt een verdrievoudiging van het aantal asielzoekers in Nederland. Lees hier ons liveblog van dit weekend terug.

Vluchtelingen verdronken

Op de Griekse eilanden arriveren nog dagelijks duizenden vluchtelingen in bootjes uit Turkije. Zondag verdronken 34 vluchtelingen bij het Griekse eiland Farmakonisi, van wie de helft kinderen. In Oostenrijk werden 42 mensen gered uit een gekoelde vrachtwagen.

De Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel riep Europa op 1,5 miljard euro extra te geven voor noodhulp in de regio, waar inmiddels 4 miljoen Syriërs naartoe zijn uitgeweken. De Verenigde Staten en de Golfstaten zouden eenzelfde bedrag moeten toezeggen, zei hij zondag in de Duitse krant Der Tagesspiegel.

De situatie in de uitpuilende vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon verslechtert met de dag omdat de VN-hulporganisaties geld tekort komen. De VN verwachten dat dit jaar nog eens een miljoen mensen in Syrië ontheemd zullen raken als gevolg van het aanhoudende geweld. 'Als er niet iets groots wordt gedaan om dit conflict op een politieke manier op te lossen, zal de menselijke trein uit Syrië nog maanden bewegen', zei Yacoub El Hillo, humanitair coördinator in Syrië dit weekend.

Migranten gaan aan boord van een trein op het Keleti-station in Boedapest.Beeld AFP
Migranten uit Syrië in de trein op het station van München.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden