Duitsland verwacht recordaantal asielaanvragen

Duitsland rekent op een verviervoudiging van het aantal asielzoekers in 2015. Kreeg het land in 2014 nog 200 duizend asielverzoeken, dit jaar gaat de Duitse regering uit van 800 duizend aanvragen. In dat geval gaat het om het grootste aantal vluchtelingen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Regering-Merkel verwacht dit jaar 800 duizend asielaanvragen. Beeld ap
Regering-Merkel verwacht dit jaar 800 duizend asielaanvragen.Beeld ap

'Een uitdaging is het zeker, onmogelijk is het niet', zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) woensdag bij de presentatie van de nieuwe prognose. Verscherpte grenscontroles zijn volgens de minister niet het antwoord. Hij noemde het van belang dat iedere asielzoeker in Duitsland 'menswaardig, veilig en fatsoenlijk' wordt ontvangen. Eerder stelde De Maizière voor vluchtelingen te korten op hun maandelijkse 'zakgeld' (143 euro per maand), hetgeen hem op kritiek kwam te staan van coalitiepartner SPD.

De toestroom van vluchtelingen veroorzaakt in Duitsland onrust, met meer dan tweehonderd incidenten (brandstichtingen, mishandelingen) rond asielzoekerscentra in de eerste helft van dit jaar. 'Ons land onwaardig', oordeelde bondskanselier Angela Merkel dit weekend over die cijfers. Eerder sprak ze zich afkeurend uit over de aanhangers van de extreem-rechtse Pegida-beweging.

'Dramatische toename'

Grote steden als Hamburg, München en Stuttgart hebben grote moeite vluchtelingen te huisvesten. Eind juli gingen er bij een asielzoekerscentrum in Dresden stenen door de ruiten. 'Wie in het licht van deze gecorrigeerde cijfers nog beweert dat de Duitse bevolking zich niet zo moet aanstellen, is achteloos', schreef dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung gisteren in een commentaar. Niettemin helpt een recordaantal vrijwilligers met geld, kleding en onderdak.

Tot op heden ging Duitsland uit van zo'n 450 duizend aanvragen. De Maizière verklaarde de nieuwe prognose door te wijzen op de 'dramatische toename' van het aantal vluchtelingen dat deze zomer Europa via de Egeïsche zee en de Balkan is binnengekomen. Veel, zo niet de meesten onder hen hebben Duitsland als eindbestemming. Alleen al in juli meldden zich 83 duizend nieuwe migranten in Duitsland.

Fort Europa

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de ongekende vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Wie zijn de migranten, wat zijn de gevolgen en kan het ook anders? Het probleem is zo ingewikkeld dat we zouden willen wegkijken, maar dat gaat niet lukken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in zijn introductie.

'Deze prognose is een duidelijk politiek signaal', zegt onderzoeker migratiepolitiek Hannes Schammann. De verschillende bondslanden klagen al sinds 2013 dat ze niet genoeg geld hebben voor de opvang van asielzoekers, en dat Berlijn het probleem niet serieus neemt. Volgens Schammann wil Merkels regering daar op deze manier aan tegemoetkomen. 'In de voorbije jaren bleken schattingen uit Berlijn keer op keer te laag. Nu denkt De Maizière: ik ga zo hoog zitten dat niemand mij iets kan verwijten.' Een recordaantal vluchtelingen kreeg Duitsland ten tijde van de Balkancrisis in 1992 te verwerken - zo'n 440 duizend. Schammann: 'Daar gaan we dit jaar hoe dan ook overheen.'

De regering schat het aantal migranten dat in de eerste zeven maanden naar Duitsland is gekomen, op 310 duizend. Van hen hebben 218 duizend personen asiel aangevraagd. Meer dan 40 procent komt uit de Balkanlanden Kosovo, Albanië en Servië, één op de vijf is Syriër. Van alle Europese lidstaten neemt Duitsland verreweg de meeste vluchtelingen op, gevolgd door Zweden.

Verder lezen?

Wie nuchter naar de feiten kijkt, kan niet zeggen dat er in Europa een vluchtelingencrisis heerst, stelt een keur aan deskundigen. 'De politiek moet de migrant omarmen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden