Duitsland verwacht ook record asielaanvragen; ophef blijft uit

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, verwacht dat dit jaar 200 duizend migranten in Duitsland asiel aanvragen. Dat zijn er beduidend meer dan voorgaande jaren. Maar tot politieke ophef leidt het vooralsnog niet, omdat in brede lagen van de bevolking empathie met de vluchtelingen wordt gevoeld.

Afrikaanse vluchtelingen in Berlijn, begin mei. Foto epa

Net als in Nederland gaat het om politieke vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Maar daarnaast is het land ook geliefd bij mensen uit Servië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. Hun asielaanvragen zijn over het algemeen kansloos.

In 2012 waren er ongeveer 78 duizend asielaanvragen, vorig jaar 127 duizend. 'Maar als de ontwikkeling zo doorgaat dan reken ik voor 2014 op 200 duizend aanvragen', zei De Maizière in Die Welt.

De opmerking stond 'verstopt' in een groter interview waarin hij ook vooruitkeek naar het WK voetbal. Leidde de uitspraak van de Nederlandse staatssecretaris Fred Teeven over grote aantallen Eritrese asielzoekers vorige week tot grote politieke consternatie, in Duitsland veroorzaakte de prognose van De Maizières gisteren nauwelijks een rimpeling. De Bondsdag riep hem niet ter verantwoording, andere kwaliteitskranten pikten het nieuws nauwelijks op. Hoogstens werd opgemerkt dat de CDU-minister een signaal wilde afgeven aan coalitiegenoot SPD, die een soepeler asielbeleid voorstaat dan CDU/CSU.

10 duizend Syrische vluchtelingen opgenomen
Voor Syriërs zijn de regels in Duitsland soepeler dan voor andere asielzoekers. Maart vorig jaar besloot de Duitse regering al 10 duizend vluchtelingen uit Syrië op te nemen, maar dat aantal is allang bereikt. In heel 2013 vroegen 50 duizend Syriërs asiel aan.

Ook kent Duitsland een snel groeiende groep Afrikanen die asiel aanvragen. De meesten zijn via Italië naar Duitsland gereisd. Regelmatig worden groepjes uit treinen of busjes geplukt door politie of douane.

Overal zijn oude kazernes en schoolgebouwen in gebruik als asielzoekerscentra. Dat levert soms spanningen op met de lokale bevolking, zoals in het Oost-Berlijnse Hellersdorf, waar vluchtelingen in een school zijn ondergebracht. De extreem-rechtse NPD (leus: 'Sicher leben. Asylflut stoppen!') organiseert hier regelmatig demonstraties.

Sympathie van bevolking
Aan de andere kant kunnen 'Lampedusa-vluchtelingen' en ook gevluchte Syriërs op sympathie van de bevolking rekenen. Kerken, maar ook stadsbesturen bieden vaak een helpende hand. In het centrum van Berlijn, in de linkse wijk Kreuzberg, werd meer dan een jaar een tenten- en protestkamp van vluchtelingen oogluikend op de Oranienplatz toegestaan. Vorige maand werd het kamp ontruimd, de bewoners huizen nu voor een deel in een voormalig hostel in de wijk Friedrichshain.

Sinds kort treedt Duitsland harder op tegen asielzoekers uit 'veilige' landen op de Balkan. De autoriteiten pogen het proces van hun asielaanvraag te verkorten, zodat ze sneller kunnen worden teruggestuurd. Bij delen van de bevolking leeft de gedachte dat migranten uit de Balkanlanden - die geen lid zijn van de EU - naar Duitsland komen om te profiteren van sociale voorzieningen. De CSU, de zusterpartij van Angela Merkels CDU, baart tijdens de lopende verkiezingscampagne opzien met de leus: 'Wer betrügt, der fliegt'

Twee vluchtelingen uit Turkije op het Oranienplein in Berlijn. Foto ap
Foto de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.