Duitsland versoepelt euthanasie

Applaus van artsen voor rechters na uitspraak hof in Karlsruhe. De nadruk zal in medische vragen voortaan meer komen te liggen op de eigen wil van de patiënt....

berlijn Een belangrijke stap is gezet in de juridische omgang met euthanasie in Duitsland. Als de patiënt zelf heeft aangegeven te willen sterven, dan is het niet langer strafbaar om een levensverlengende medische behandeling actief af te breken.

Actieve euthanasie blijft in Duitsland daarmee weliswaar verboden, maar de grenzen van de toegestane passieve euthanasie zijn hierdoor op een cruciaal punt opgerekt. Het afbreken van een medische behandeling – zoals het uitzetten van ademhalingsapparatuur – wordt nu niet meer als een vorm van strafbare actieve euthanasie gezien.

Deze regel is het gevolg van een uitspraak die het federale gerechtshof in Karlsruhe vrijdag deed, de hoogste rechtbank van de Bondsrepubliek. Het hof sprak een advocaat vrij, die zijn cliënte had aangeraden de voedingsslang door te snijden van haar moeder. De vrouw lag al vijf jaar in coma. Ze had voor haar ziekte tegen haar dochter gezegd in een dergelijk geval niet meer kunstmatig in leven gehouden te willen worden.

Na deze ingreep heeft het ziekenhuispersoneel bij de vrouw opnieuw een maagsonde ingebracht, tegen de wil van de familie in. Twee weken later stierf de vrouw aan een natuurlijke oorzaak. De plaatselijke rechtbank in het stadje Fulda (deelstaat Hessen) veroordeelde de advocaat wegens poging tot doodslag in april 2009 tot negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Het hof in Karslruhe sprak de man, die in medisch recht gespecialiseerd is, daarvan vrij.

Volgens aanwezigen in de rechtszaal werd er na de uitspraak geapplaudiseerd door artsen en anderen. Volgens deskundigen is door de uitspraak nu meer duidelijkheid verschaft over de grenzen van de handelingen die artsen mogen doorvoeren. Het was al geoorloofd een behandeling achterwege te laten als de patiënt niet meer verder wil leven. Nu mogen artsen ook behandelingen afbreken – zelfs wanneer niet direct sprake is van een stervensproces.

De uitspraak betekent dat er in medische vragen meer de nadruk zal komen te liggen op de eigen wil van de patiënt. Die kan mondeling of schriftelijk bekend worden gemaakt. Artsen zelf zijn overigens niet verplicht hieraan gehoor te geven.

De meeste reacties op de uitspraak van het gerechtshof in Karlsruhe waren vrijdag positief. Het thema euthanasie lag in Duitsland lang uiterst gevoelig. Dat heeft religieuze, maar ook historische gronden; zo gebruikten de nazi’s de term onder andere bij de moord op gehandicapten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden