Duitsland verlegt ontwikkelingshulp naar Oost-Europa

Duitsland gaat het zwaartepunt van zijn ontwikkelingshulp verleggen naar Oost-Europa, de landen van de voormalige Sovjetunie en het Midden-Oosten. Dat heeft minister van ontwikkelingssamenwerking Carl-Dieter Spranger woensdag verklaard bij de presentatie van de begrotingsplannen voor 1996....

DPA

DPA

BONN

Spranger (CSU) verheelde niet dat de accentverschuiving in de hulp erop is gericht de immigratie uit de genoemde regio's in te dammen. 'Alleen als het lukt deze landen economische en politieke perspectieven te geven, zal de migratiedruk op West-Europa afnemen', aldus de Duitse minister.

De begroting voor ontwikkelingssamenwerking gaat met 1,7 procent omhoog naar 8,24 miljard mark (9,2 miljard gulden). Het aandeel van hulp dat via internationale organisaties loopt, bedraagt 2,89 miljard mark ofwel 35 procent.

Spranger had dat percentage graag omlaag willen drukken naar 30 procent om meer greep te hebben op de besteding van het geld en om de hulp aan Oost-Europa te kunnen vergroten.

De minister is niet geslaagd in zijn opzet doordat de Duitse verplichtingen aan het Ontwikkelingsfonds van de Europese Unie tegen zijn zin omhoog gingen. Hierover ontstond in februari een conflict tussen Frankrijk en Duitsland.

Parijs verlangde meer geld voor het fonds, dat is bedoeld voor de zogenoemde ACS-landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Onder die staten zijn nogal wat voormalige Franse koloniën.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden