Duitsland verdeeld over niet-deelname

Van onze correspondentMerlijn Schoonenboom

BERLIJN - Het Duitse standpunt ten aanzien van het ingrijpen in Libië heeft tot sterke verdeeldheid in de Duitse politiek geleid. Duitsland zegt de VN-resolutie wel te ondersteunen, maar heeft zich als enig NAVO- en EU-land in de Veiligheidsraad van stemmen onthouden en doet niet mee aan de militaire actie tegen Libië.


Diverse critici vrezen dat Duitsland zijn internationale positie nu op het spel zet door 'ongeloofwaardig' over te komen. De kritiek op de regering loopt dwars door de partijen. Zondag werden zelfs bij de CDU, de partij van bondskanselier Merkel, vraagtekens gezet bij de Duitse opstelling.


Duitsland streeft de afgelopen jaren een grotere internationale rol na. Deelname aan militaire acties is daarbij een gevoelig punt. Uit een peiling dit weekend blijkt dat een meerderheid van de Duitsers voor ingrijpen in Libië is, maar dat 65 procent tegen deelname is.


Volgens sommige commentatoren in de Duitse media is het besluit genomen omdat er komende week belangrijke deelstaatverkiezingen zijn, waarbij een nieuwe militaire inzet niet goed zal vallen.


Volgens minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil Duitland niet in een burgeroorlog terechtkomen waarvan het einde ongewis is. Daarbij is de Bundeswehr al op veel plekken actief en kan die niet overal worden ingezet waar onrecht is. Sancties lijken hem beter.


Bondskanselier Merkel zei zaterdag dat ze 'bedenkingen heeft tegen delen van de resolutie', maar wel 'indirect' wil bijdragen aan de militaire actie. De Bundeswehr zal actiever worden in Afghanistan om de partners te ontlasten. Ook dienen bases in Duitsland nu als uitvalsbasis voor Amerikaanse vliegtuigen naar Libië.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden