Duitsland verbiedt bekendste extreemlinkse website wegens geweldsoproepen

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, heeft de extreemlinkse website linksunten.indymedia verboden. Het online platform is zeer invloedrijk binnen de extreemlinkse scene in Duitsland. Het verbod, het eerste in zijn soort tegen een linkse beweging, volgt anderhalve maand na de G20-rellen in Hamburg.

Een demonstrant bij brandende barricades tijdens de G20-top in HamburgBeeld epa

Tegelijk met het verbod doorzocht de politie een aantal gebouwen in Freiburg, de stad waar de beheerders van de website zouden wonen. De politie nam computers in beslag, maar verrichtte geen arrestaties. 'De maatregelen dienen de structuur van de vereniging af te breken', schrijft het ministerie in een communiqué.

Duitsland verbiedt Linksunten vanwege oproepen tot geweld - vooral tegen agenten - en andere strafbare feiten die de afgelopen jaren op het platform zijn geplaatst. 'Deze bijdragen worden niet door het beheerdersteam verwijderd.' Daarnaast, zo stelt het ministerie, richt de website zich tegen de grondwettelijke orde door basale waarden als de rechtstaat te ondermijnen.

De website is sinds vrijdagmorgen uit de lucht.Beeld epa

Het ministerie citeert een aantal berichten van de website om de ingrijpende maatregel te rechtvaardigen. Zo werd vorig jaar de brandstichting van elf politieauto's in Magdeburg opgeëist, waarbij de schade naar schatting 750 duizend euro bedroeg. Een andere bijdrage roept op tot de voortzetting van de strijd van de Rote Armee Fraktion (RAF), de terroristische groep die in de jaren 70 tientallen (moord)aanslagen en overvallen pleegde in West-Duitsland.

Het is voor het eerst dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een linkse vereniging verbiedt. In januari 2016 onderging Altermedia Deutschland, een extreemrechtse evenknie van Linksunten, hetzelfde lot.

G20-rellen

De maatregel volgt anderhalve maand na de rellen in Hamburg, waar op dat moment de G20 bijeen was. Relschoppers gelieerd aan extreemlinkse groepen stichtten brand, plunderden en raakten slaags met de politie, die ze bekogelden met stenen en flessen. Volgens minister De Maizière speelde Linksunten een 'mobiliserende' rol bij de geweldplegingen. 'De gebeurtenissen in Hamburg laten de ernstige gevolgen zien.'

Het besluit van De Maizière lijkt deels symbolisch. Na de rellen in Hamburg kregen de autoriteiten het verwijt 'blind te zijn aan het linkeroog', oftewel minder hard op te treden tegen links geweld. Met de verkiezingen voor de deur kan De Maizière (CDU) zich nu profileren als een daadkrachtige politicus. Ook de SPD schaart zich vooralsnog achter de maatregel. Zo noemde de Berlijnse senator Andreas Geisel het 'een stap in de goede richting'. Niet verwonderlijk: de hoofdstad ligt al lange tijd in de clinch met krakers aan de Rigaerstrasse.

Linksunten dient in de eerste plaats als discussieplatform voor de extreemlinkse scene in Duitsland, die vaak wordt aangeduid als de 'autonomen'. De website wordt ook bezocht door rechtse trollen, zo blijkt uit de lacherige reacties onder de aankondiging van het verbod. De Duitse autoriteiten hebben volgens weekblad Der Spiegel drie beheerders in Freiburg geïdentificeerd. Er wordt uitgegaan van maximaal dertig betrokkenen bij de organisatie.

Aanvankelijk was de website vrijdagmorgen nog wisselend bereikbaar, maar inmiddels is de server uit de lucht. 'We zijn momenteel offline...', vermeldt de website. Volgens de Duitse krant Die Welt werkte de politie vrijdagochtend samen met cyberdeskundigen om de serverlocatie te achterhalen en de website uit de lucht te halen. Of de website op het dark web (via de Tor-browser) nog bereikbaar is, is niet bekend.

Screenshot van Linksunten, kort voordat de website op zwart ging.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden