Duitsland: test met heroïneverstrekking

Duitsland gaat vanaf februari 2002 bij wijze van test heroïne verstrekken aan verslaafden die niet worden bereikt door andere hulpprogramma's....

'Het gaat om de hopeloze gevallen', zegt Birgit Fischer, SPD-minister van Volksgezondheid van Noordrijnland-Westfalen, de deelstaat met het hoogste aantal drugsdoden. 'We moeten vrij van ideologie hulp aanbieden die past bij de levenswerkelijkheid van de betrokkenen. Het is toch geen alternatief om deze zwaar zieke mensen te laten sterven?'

Onder de regering van Helmut Kohl gold het devies dat 'de staat geen dealer is'. Jarenlang werd in Duitsland een ideologische oorlog gevoerd tussen voor- en tegenstanders van drugsverstrekking aan verslaafden.

Rood-groen koos bij haar aantreden duidelijk partij: de regeringscommissaris voor verdovende middelen verhuisde van het ministerie van Justitie naar dat van Volksgezondheid. In grote steden werden zogeheten Fixerstuben ingericht, waar junks onder toezicht hun illegale drugs consumeren.

'Verslaving is een ziekte', zegt een woordvoerder van de regeringscommissaris. 'Verslaafden worden crimineel door hun ziekte. Het heeft geen zin de criminaliteit te bestrijden zonder de oorzaak aan te pakken.'

In Duitsland loopt al een reeks van hulpprogramma's, waarbij ook methadon wordt verstrekt. Daarmee wordt slechts de helft van de 120 duizend verslaafden bereikt. Het aantal drugsdoden neemt de laatste jaren fors toe.

Daarnaast blijven junks overlast veroorzaken door diefstal en beroving. In Hamburg zou de SPD-regering volgende maand zelfs de macht kunnen verliezen door de zorgen van de kiezers over de criminaliteit. 'Van een behandeling met heroïne verwacht ik niet in de laatste plaats een teruggang van de criminaliteit', zegt minister Fischer van Noordrijnland-Westfalen.

Aan het project doen 1120 verslaafden mee in Hamburg, Frankfurt, München, Keulen, Hannover, Karlsruhe en Bonn. De helft krijgt heroïne verstrekt, de andere helft is een controlegroep die methadon krijgt. De heroïne wordt door een farmaceutisch bedrijf geproduceerd en onder dokterstoezicht toegediend.

De junks krijgen daarnaast intensieve medische en sociale begeleiding, die erop gericht is hun leven te normaliseren. De Duitsers hebben vooral naar Zwitserland gekeken, waar junks zo weer een woning en een baan kregen. Als het proefproject succesvol is, wil de regering heroïneverstrekking vast invoeren.

De oppositie is hiertegen. Hubert Hüppe, drugswoordvoerder van de CDU in de Bondsdag, wil best weten of de proef iets oplevert, een teken dat de grote strijd over drugs tot het verleden behoort. Maar hij gelooft er niet in. 'In Zwitserland konden ze ons geen enkele verslaafde laten zien die clean was geworden.'

Heroïne is volgens hem onder drugsgebruikers steeds onbelangrijker. Nieuwe mengvormen als crack zijn in opkomst, en het is de vraag of heroïneverstrekking daartegen helpt.

Hüppe vindt het ook onjuist dat aan het project drie keer zoveel geld wordt uitgegeven als aan preventie. Voor de christen-democraten blijft het paradoxaal om 'drugsgebruik met drugs te bestrijden'. Terwijl SPD-minister Fischer de betekenis van illegale drugs relativeert en vindt dat meer moet worden gelet op legale drugs als drank, tabak en medicijnen, leggen de christen-democraten meer nadruk op repressie. Hüppe is voorstander van drugstests op scholen. 'Bij mijzelf heeft het geholpen dat drugsgebruik onwettig was.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden