Duitsland tempert verwachtingen top

Duitsland verwacht niet dat de Europese regeringsleiders zondag het definitieve antwoord op de eurocrisis geven. Deze waarschuwing maandag van bondskanselier Merkel en haar minister van Financiën Schäuble, leidde onmiddellijk tot een daling van de beurskoersen en van de waarde van de euro.

BRUSSEL - 'De bondskanselier heeft duidelijk gemaakt dat dromen dat alle problemen na dit weekeinde voorbij zijn, niet vervuld worden', zei Merkels woordvoerder. Hij benadrukte dat de leiders van de eurolanden wel 'een grote stap voorwaarts' zullen zetten. Volgens Schäuble is er meer tijd nodig omdat de maatregelen om de eurocrisis op te lossen, wijzigingen van het Europees Verdrag vergen.

Dat Duitsland als grootste EU-land de verwachtingen tempert voor de komende eurotop, zette een domper op de beurskoersen. Na dagen van koersstijgingen, gebaseerd op de hoop op een doorbraak, gaven de aandelenmarkten hun winst maandag weg. De Dow-Jonesindex in New York verloor 2,1 procent, de AEX-index in Amsterdam leverde 1,1 procent in.

De waarschuwing van Merkel is opmerkelijk omdat zij ruim een week geleden, samen met de Franse president Sarkozy, een alomvattende strategie beloofde om de euro te beschermen. Daarover wordt op alle niveaus - in Brussel en tussen de leiders; per telefoon, mail en met bezoeken - onderhandeld. Sommige Brusselse diplomaten spreken over 'de laatste kans'. Anderen tekenen aan dat 'de laatste kans' in de EU niet bestaat: er wordt altijd weer een nieuwe uitweg gevonden. Wel eisen de financiële markten steeds nadrukkelijker een oplossing.

Duidelijk is dat het totaalpakket in ieder geval de Griekse schuldenberg (ruim 160 procent van het bruto nationaal product) moet verlagen. Er wordt gedacht aan het kwijtschelden van mogelijk de helft van de Griekse schulden, ruim twee keer zo veel als de regeringsleiders vóór de zomer afspraken.

Omdat veel Europese banken Grieks schuldpapier bezitten, moeten hun kapitaalbuffers worden versterkt. De Europese banktoezichthouder EBA overweegt de verplichte buffer te verdubbelen. Banken die dat niet zelf kunnen financieren, zullen bij de staat aankloppen. Als die geen kans ziet steun te verlenen, kan het Europees noodfonds worden ingeschakeld.

Dat vergroot de noodzaak het noodfonds te versterken. Omdat Duitsland en Nederland niet méér garanties willen afgeven, moet het beschikbare geld (nog 600 miljard euro) slimmer worden ingezet. Het fonds zou investeerders kunnen verzekeren tegen mogelijke verliezen op Griekse en Italiaanse staatsobligaties, in plaats van ze zelf op te kopen. De euroleiders willen daarnaast afspraken maken over vergaande economische samenwerking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden