Duitsland steunt Nederland bij EU-begroting
BRUSSEL - Nederland kan in zijn opstelling over de EU-begroting van volgend jaar rekenen op steun van Duitsland. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat woensdag gezegd na een onderhoud met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble tijdens EU-beraad in Brussel.
De EU-lidstaten en het Europarlement slaagden er deze week niet in het eens te worden over de EU-begroting voor 2011. Breekpunt was dat de lidstaten het parlement geen grotere rol willen geven bij de discussie over de financiering van de EU op langere termijn.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie haalde dinsdag uit naar 'enkele lidstaten' die een akkoord over de begroting zouden hebben geblokkeerd, daarmee vooral doelend op Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar volgens De Jager zit Duitsland op dezelfde lijn als deze landen.
Verhogen
Schäuble voelde er ook niets voor het EU-budget in 2011 met meer dan 2,9 procent te verhogen, zoals het Europarlement aanvankelijk wilde, aldus De Jager. Ook wil Duitsland geen afspraken maken over een nauwere betrokkenheid van het parlement bij het bepalen van het toekomstige EU-budget.
De Jager en Schäuble spraken elkaar om 'de klokken gelijk te zetten', zei De Jager. 'Duitsland ziet Nederland als een belangrijke bondgenoot.' De twee landen hebben onder meer dezelfde standpunten als het gaat om de toekomst van het noodfonds voor de euro. Zij willen dat het bedrijfsleven in bepaalde omstandigheden opdraait voor een deel van de hulp.
Huidig EU-voorzitter België heeft voor 16 december een extra beraad van ministers van Financiën belegd over de impasse rond de EU-begroting 2011, zo is woensdag bekendgemaakt.