NieuwsVerplicht vaccineren

Duitsland stelt inenten tegen mazelen verplicht

Kinderen die in Duitsland naar de crèche of naar school gaan moeten vanaf maart 2020 ingeënt zijn tegen mazelen, op straffe van hoge boetes voor hun ouders. Net als in Nederland heerst in Duitsland een toegenomen vaccinatiescepsis. De prikplicht werd donderdag met een ruime parlementaire meerderheid aangenomen.

Sterre Lindhout
Jens Sphan, minister van gezondheid in Duitsland krijgt de griepprik geïnjecteerd  Beeld Getty Images
Jens Sphan, minister van gezondheid in Duitsland krijgt de griepprik geïnjecteerdBeeld Getty Images

Behalve kinderen moeten ook leraren, medewerkers van kinderdagverblijven, medisch personeel en mensen die in asielzoekerscentra werken kunnen aantonen dat ze ingeënt zijn. Voor weigeraars dreigt een boete van 2.500 euro. Kinderdagverblijven mogen niet-ingeënte kinderen weigeren. Voor scholen geldt dat niet, in verband met de leerplicht.

Het verplichte vaccin was al maanden het politieke paradepaard van minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU). ‘Deze wet is kinderbescherming in de waarste zin van het woord’, zei Spahn donderdagmorgen voorafgaand aan de stemming. ‘Kinderen kunnen niet zelf beslissen of ze worden ingeënt, dus is een verplichting noodzakelijk.’

Zoals de gewoonte is bij onderwerpen met een sterke ethische component, stemde de Bondsdag donderdag op persoonlijke titel. Behalve de voltallige fracties van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD stemde ook de liberale FDP voor de vaccinatieplicht. De rechts-nationalistische AfD stemde unaniem tegen, omdat ze de verplichting een inbreuk vinden op de in de grondwet verankerde lichamelijke integriteit. Om diezelfde reden onthielden sommige politici van de Groenen en die Linke zich van stemming.

Maar volgens Spahn voorziet de verplichte inenting juist in die lichamelijke integriteit en zou het tegen de grondwet indruisen om kinderen bloot te stellen aan een potentieel gevaarlijk en zelfs dodelijk virus, terwijl er een veilig vaccin beschikbaar is.

Net als in Nederland is er in Duitsland een gevarieerde, maar groeiende groep vaccinatiesceptici en overtuigde antivaxxers. Behalve gelovigen, bepaalde groepen migranten en antroposofen zijn dat ook zelfbewuste, grootstedelijke, vaak hoogopgeleide ouders die de opvoeding graag zo ‘natuurlijk mogelijk’ willen aanpakken en daarbij flirten met antroposofische zienswijzen, homeopathie en complottheorieën over de farmaceutische industrie. Als zij hun kinderen wel laten inenten, doen ze dat vaak later dan voorgeschreven, vanuit het – niet wetenschappelijk onderbouwde – idee dat het immuunsysteem van het kind zich dan beter kan ontwikkelen.

De vaccinatiegraad is ook in Duitsland de afgelopen jaren gedaald, onder de 95 procent die nodig is om de gehele bevolking te beschermen. Volgens de WHO is 92 procent van de Duitse 6-jarigen twee keer ingeënt tegen mazelen, een percentage vergelijkbaar met het Nederlandse.

Maar onder 2-jarigen is het percentage veel lager, blijkt uit een onderzoek van de ziektekostenverzekeraar Technische Krankenkasse, uit 2016. Omdat de overheid vermoedde dat nalatigheid de belangrijkste reden was van dat lage percentage, begon dat jaar de nog steeds lopende reclamecampagne ‘Duitsland zoekt het inentingenboekje’, bedoeld om ouders aan de prikken te herinneren.

Het is in Duitsland legaal kinderen later te laten inenten, maar door de mazelenprik verplicht te stellen voor het bezoeken van een crèche, moeten ouders hun kinderen voor die ziekte in elk geval op het aanbevolen moment laten inenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden