Duitsland staat test embryo's toe

Duitse ouders mogen bij een kunstmatige bevruchting in een beperkt aantal gevallen het embryo op genetische afwijkingen laten onderzoeken. Na een urenlang debat, waarbij zelfs tranen vloeiden, heeft de Bondsdag donderdag besloten tot het gedeeltelijk toestaan van de zogeheten pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD).

MERLIJN SCHOONENBOOM

BERLIJN - De situatie in Duitsland zal nu meer op die in Nederland lijken, waar de 'embryoselectie' sinds 1995 is geïntroduceerd. De PGD wordt in Duitsland alleen toegestaan als er kans is op een ernstige erfelijke ziekte, een doodgeboorte of handicap. De in het laboratorium bevruchte eicel mag dan worden onderzocht, voordat ouders beslissen of ze de eicel in de baarmoeder plaatsen. Op geslachtelijke en uiterlijke kenmerken mag niet worden onderzocht.

De emoties liepen donderdag hoog op. Een lid van Die Linke vertelde met tranen in de ogen dat hij dankzij de test nu 'de gelukkigste vader' ter wereld was, en dat anderen ook recht hadden op gezonde kinderen. De fractievoorzitter van de CDU, Volker Kauder, waarschuwde voor 'ernstige consequenties' als mensen zouden ingrijpen bij de bevruchting. Ook bondskanselier Merkel had zich eerder tegen PGD uitgesproken.

De fracties hadden hun leden de vrijheid gegeven 'met hun geweten' te stemmen: de voor- en tegenstanders liepen dwars door de partijen heen. Alleen bij de christen-democraten (CDU) en de Groenen was de meerderheid tegen het toestaan. Uiteindelijk kozen 326 van de 594 parlementariërs voor het beperkt toestaan van de PGD. Een compleet verbod werd afgewezen.

De tegenstanders hebben deels religieuze, deels ethische bezwaren. In het debat in de media de afgelopen dagen, waaraan ook juristen en schrijvers deelnamen, werd gewaarschuwd voor 'designerbabys' en de gevaren van 'selectie'.

'De een wordt uitgekozen, de ander wordt uitgestoten', zei een CSU-parlementslid. Een Groenen-lid zei voor discriminatie van gehandicapten te vrezen. In de media werden door tegenstanders zelfs een aantal keer de medische dwangpraktijken van de nazi's genoemd.

De voorstanders, onder wie CDU-minister Ursula von der Leyen, prijzen juist dat de keuze nu aan de ouders zelf wordt overgelaten. Ook kan dankzij PDG de latere abortus van een niet-gezonde foetus worden vermeden. De test op ernstige afwijkingen werd al enige tijd in Duitsland door artsen toegepast, omdat vorig jaar het federale gerechtshof toestemming had verleend. Een nieuwe wet was volgens de Bondsdag nodig, zodat de praktijk kan worden gereguleerd. Het eerdere verbod was gebaseerd op een wet uit 1990.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden