Duitsland - Spanje, en waarom Haarlem nooit van Feyenoord won De Twaalfde Man Paul Onkenhout

Na terugkeer uit Zwitserland zag ik dat er voor mij op de redactie een ouderwetse brief was bezorgd. Al te vleiend is het artikel van Carl Gerritse uit Amsterdam niet, zoals al blijkt uit de kop boven zijn artikel: ‘Europees kampioen slap lullen’....

Paul Onkenhout

Gerritse ergerde zich er kapot aan dat ik in de gratis krant Dag voorspelde dat Portugal Euro 2008 zou winnen.

Met een woede die mij enigszins verbaast, maakt Gerritse korte metten met de volledig uit de lucht gegrepen, niet op feiten gebaseerde voorspelling van Onkenhout van wie hij, vanwege de sterk verminderde geestelijke vermogens van deze verslaggever, overigens nóóit meer een stuk zal lezen.

Dat is jammer, want nu ontgaat het de briefschrijver dat deze ‘slappe ouwehoer’ een stuk schrijft waarin hij zonder aarzeling eindelijk toegeeft dat op voorhand inderdaad niets zinnigs is te zeggen over een wedstrijd of een toernooi, en dat iedereen die dat toch doet zich schuldig maakt aan ‘gelul in de ruimte’.

Vaag herinner ik me dat ik inderdaad ben gebeld door een verslaggever van Dag. Het zou best kunnen dat ik Portugal heb getipt. In de dagen voor het begin werd ik vaker gebeld.

Het klinkt nogal kinderachtig misschien, ik schoof steeds een andere Europese kampioen naar voren. Een uur nadat ik door Dag was geïnterviewd, verklaarde ik in het radioprogramma Langs de Lijn dat Italië de beste kans maakte. Later tipte ik achtereenvolgens Spanje, Duitsland en Kroatië, en tijdens het toernooi één keer Nederland.

Vroeger bestond er iets dat de toto werd genoemd. Op een formulier dat kon worden gehaald en ingeleverd bij de zogenoemde ‘sigarenboer’, moesten de resultaten worden voorspeld van wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie, 13 in totaal.

Dit deed men door een vakje met een 1 (overwinning thuisclub), 2 (overwinning gasten) of 3 (gelijkspel) aan te kruisen. Wie alle 13 resultaten goed voorspelde, ‘alle 13 goed’, won de hoofdprijs.

Ten onrechte was de wet op de kansspelen niet op de voetbaltoto – ook wel voetbalpool genoemd – van toepassing. Er werd aangenomen dat je met nadenken en het lezen van de sportpagina’s in de kranten een heel eind kon komen.

Onzin. In het voetbal kan niets worden beredeneerd, zoals maar weer eens bleek toen Rusland het Nederlands elftal volledig van de mat speelde en vervolgens, toen we er totaal geen rekening meer mee hielden dat dit schitterende elftal zich niet zou plaatsen voor de finale, geen schijn van kans kreeg van Spanje.

Een van de redenen dat ik de voetbaltoto nooit heb gewonnen, is dat ik de neiging niet kon weerstaan om resultaten te combineren. Dat ging zo.

Als bijvoorbeeld NAC eerder in het seizoen van Feyenoord had gewonnen, en Haarlem had NAC verslagen, en Haarlem speelde thuis tegen Feyenoord, dan kruiste ik het vak ‘1’ aan. Als NAC sterker was dan Feyenoord, zou Haarlem dat ook zijn, want Haarlem had NAC immers al verslagen.

Hier was geen speld tussen te krijgen. Dat Feyenoord Haarlem aan de Jan Gijzenkade ook deze keer natuurlijk weer met een nulletje of vier versloeg, deed aan de logica van de redenering niets af.

Deze vorm van zelfbedrog is onuitroeibaar. Iedereen doet het. Donderdagavond ook weer, bij Studio Sportzomer. De vier gasten wisten niet snel genoeg hoe ze ‘Spanje’ moesten zeggen toen presentator Jack van Gelder ze vroeg welk land zondag de finale zal winnen.

Spanje, ja, dat dacht Jack ook. De anderen aan tafel waren NOS-commentator Jan Roelfs, hockeycoach Maurits Hendriks, Feyenoord-trainer Gert-Jan Verbeek en Hugo Borst. Ze werden door Jack steeds met ‘jongens’ aangesproken, wat vreemd is want het zijn allemaal veertigplussers.

Deze jongens lieten er geen twijfel over bestaan dat de Spanjaarden de Duitsers zullen verslaan. Geen enkel voorbehoud, niks.

Ik begrijp dat wel. Ook zogenaamde voetbaldeskundigen of hockeycoaches met rare baardjes (Hendriks) passen de redenering van een kind toe, als hen om een voorspelling wordt gevraagd. In dit geval: Rusland speelde geweldig tegen Zweden en Nederland, maar had tegen Spanje geen schijn van kans. Dit is reden 1.

Reden 2 is dat Duitsland, op één lullig wedstrijdje na (de kwartfinale tegen Portugal), behoorlijk waardeloos speelt. Een ploeg die Turkije met heel veel geluk verslaat, kan het tegen het sterke Spanje immers wel vergeten.

Voor eens en voor altijd is hiermee bewezen dat zowel reden 1 als 2 nergens op is gebaseerd en dat het, zoals de boze briefschrijver Gerritse duidelijk aantoonde, allemaal gelul in de ruimte is.

We willen alles beredeneren, terwijl er niks te beredeneren is. Er zijn alleen maar twee voetbalploegen. Meestal wint de voetbalploeg die over de beste voetballers kan beschikken. Hoe meer goede voetballers, hoe beter.

Nederland bijvoorbeeld had op Euro 2008 best een aardig elftal, maar was niet zo goed als de wedstrijd tegen Italië suggereerde. Die wedstrijd beloofde niks, al dachten wij van wel.

Elke wedstrijd begint bij het begin. De vorige wedstrijd zegt niets over de volgende. Er is geen verleden, er is alleen maar toekomst en dat is fijn, want zo blijft het spannend en onvoorspelbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden