Duitsland rolt radicaal netwerk op

De Duitse politie heeft met een massale actie een slag toegebracht aan een netwerk van extremistische moslims...

Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij moslimextremisme en van het ronselen van mensen voor de 'heilige oorlog'. Tevens zouden er banden zijn met extremistische groepen in Irak, zoals Ansar al-Islam. Deze groep is aan Al Qa'ida gelieerd en vecht in Irak tegen de daar gestationeerde buitenlandse troepen. Enkele van de verdachten zouden in kampen van Ansar al-Islam zijn getraind, aldus de Duitse politie.

Het Openbaar Ministerie in München verklaarde gisteren dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan smokkel, vermogensdelichten en het vervalsen van paspoorten. Dit alles met als doel geld in te zamelen voor radicale ideologische doeleinden. Er werden Belgische, Franse en Nederlandse paspoorten nagemaakt. Ook werd bij de inval propagandamateriaal met oproepen tot een heilige oorlog in beslag genomen.

Volgens de Duitse autoriteiten zijn er nog geen aanwijzingen dat de verdachten concrete plannen hadden voor een aanslag.

Naast Duitsers heeft de politie mensen met de Egyptische, Tunesische, Algerijnse, Libanese en Bulgaarse nationaliteit aangehouden.

Het ideologische hoofdkwartier van het netwerk was volgens de autoriteiten gevestigd in de Zuid-Duitse steden Ulm en Neu Ulm, in de deelstaten Baden-Württemberg en Beieren. Ook in Freiburg, Frankfurt, Düsseldorf en Bonn zijn invallen gedaan.

Het opgerolde netwerk werd volgens de Duitse politie al lange tijd gevolgd. Drie van de verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 leefden in Duitsland. Sinds de aanslagen worden radicale moslims nauwlettend in de gaten gehouden, en zijn er meerdere arrestaties geweest. Zo hield de politie vorig jaar december drie Irakezen aan die banden zouden hebben met Ansar al-Islam en de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi.

'We observeren criminele islamisten structureel en krijgen zo belangrijke informatie over hun activiteiten', zei Heribert Rech, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Baden-Württemberg. 'Dit succes laat eens te meer zien hoe belangrijk onze compromisloze strategie is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden