Duitsland neemt afscheid van Helmut Schmidt
Onder strenge veiligheidsmaatregelen nam Duitsland maandag afscheid van de voormalige bondskanselier Helmut Schmidt, die op 10 november overleed.
Onder de 1.800 gasten bij de herdenkingsceremonie in de Hamburgse Sankt Michaelis-kerk waren onder andere president Joachim Gauck, bondskanselier Angela Merkel en Bondsdag-voorzitter Norbert Lammert. Ook buitenlandse gasten als de voormalig Franse president Valérie Giscard d'Estaing en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger bewezen Schmidt de laatste eer.
De sociaal-democraat en publicist Schmidt overleed op 96-jarige leeftijd. Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, als opvolger van Willy Brandt. In zijn ambtsperiode werd hij onder meer geconfronteerd met de oliecrisis in de jaren zeventig en de strijd tegen het terrorisme van de Rote Armee Fraktion (RAF). Ook de Koude Oorlog was nog in volle gang. Schmidt stond zijn mannetje en werd bekend als de man die West-Duitsland door economisch moeilijke tijden loodste en pal tegenover de golf van binnenlands terrorisme stond.
Politicus, schrijver en tevreden roker
Zo omschrijft Volkskrantverslaggever Rolf Bos de voormalige bondskanselier. De laatste maanden ging het slecht met hem, maar in de jaren daarvoor was hij ook op hoge leeftijd niet uit de media weg te slaan. Hij zat vaak bij praatprogramma's op televisie (en rookte daar de ene na de andere mentholsigaret) en hij schreef nog menige bijdrage voor zijn lijfblad, Die Zeit.