Duitsland krijgt vrouwenquotum voor topposities bedrijven

Na heel wat politiek gehakketak over en weer, is de kogel dan eindelijk door de kerk. Vanaf 2016 moet er in de raden van toezicht van de grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven een vrouwenquotum van 30 procent gelden. Bedrijven die het quotum niet halen, moeten de zetel(s) onbezet laten. De Duitse coalitie is het daarover eens geworden.

Minister Manuela Schwesig voor Familiezaken. Vooral deze SPD-minister maakte zich de afgelopen maanden hard voor het vrouwenquotum. 'Het quotum komt er. Iedereen die het besluit in de weg staat, schaadt de economie', zei ze afgelopen weekeinde. Beeld afp

De regeringspartijen hebben hier dinsdagavond laat mee ingestemd. De wet geldt voor de 108 grootste beursgenoteerde bedrijven. In totaal schatten deskundigen dat het om zo'n 170 zetels gaat die in 2016 door vrouwen bezet moeten gaan worden. Op die stoelen zitten nu nog mannen. 3.500 kleinere beursgenoteerde ondernemingen worden daarnaast geacht ook hun best te doen het quotum te bereiken. Hier gelden vooralsnog geen sancties.

Vorig jaar bezetten vrouwen 12 procent van de zetels in de raden van commissarissen van de grote Duitse concerns. Een recente studie toonde aan dat 63 procent van de leden een mannelijke 60-plusser is.

In de raden van bestuur van de grote ondernemingen was de situatie overigens nog slechter: daar was slechts 1 op de 20 leden een vrouw. Ook daar is dus nog steeds de definitie alt, deutsch, männlich van kracht.

Geen bestuursfuncties

Het nieuwe quotum geldt weliswaar niet voor bestuursfuncties, maar deskundigen verwachten dat het toenemende aantal vrouwen in de raden van commissarissen, de gremia die bestuursleden benoemen en controleren, ook daar de verhoudingen man/vrouw kan beïnvloeden.

Minister voor Familie- en vrouwenzaken Manuela Schwesig en minister van Justitie Heiko Maas (beiden SPD) hebben in een 119 pagina's tellend wetsvoorstel de wet gedetailleerd beschreven. Vorig jaar april sneuvelde in de Bondsdag een voorstel dat bepaalde dat vanaf 2018 20 procent van de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen moest bestaan. Afgevaardigden van de regeringspartijen CDU/CSU en FDP stemden toen tegen.

Nu waait er echter de wind van een andere coalitie door Berlijn, die van CDU/CSU en SPD. Vooral minister Schwesig (SPD) maakte zich de afgelopen maanden sterk voor een vrouwenquotum. 'Het quotum komt er. Iedereen die het besluit in de weg staat, schaadt de economie', zei Schwesig afgelopen weekeinde strijdlustig. 'De weerstand tegen het vrouwenquotum is zo groot omdat het hier om macht, invloed en geld voor vrouwen gaat. De mannen in topposities willen daar niets van afstaan.'

Angela Merkel Beeld ap

'Huilerig'

Die mannen waren er ook binnen de eigen regeringskringen te vinden. De fractievoorzitter van de CDU in de Bondsdag, Volker Kauder, omschreef haar onverzettelijke strijd voor een vrouwenquotum als 'huilerig'. Uit kringen van de SPD werd Kauder vervolgens weer voor 'macho' uitgemaakt. Ook binnen regeringspartij CSU, de meest traditionele partij uit Beieren, daar waar men de vrouw het liefst thuis in de buurt van aanrecht en kinderen ziet, klonk kritiek. Een afgedwongen quotum betekent extra 'bureaucratie' voor het bedrijfsleven, en dat is het huidige economische klimaat niet bevorderlijk.

Bondskanselier Merkel zette de politieke neuzen dinsdagavond laat resoluut in dezelfde richting. 'We kunnen het ons niet langer veroorloven de kwaliteiten van vrouwen niet optimaal te benutten.' Initiatiefnemer Heiko Maas, minister van Justitie, sprak vervolgens van een 'historisch besluit'. Zakenkrant het Handelsblatt gaat niet zo ver. Het blad noemt de nieuwe wet slechts een 'stapje'. De linkse krant taz. heeft het over 'een begin, meer niet'. Meest gehoorde kritiek: 'Die Frauenquote' geldt vanaf 2016 slechts voor de 108 grootste bedrijven van Duitsland en dan nog alleen voor de raden van commissarissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden