Duitsland krijgt limiet voor tekort

Duitsland heeft vier maanden om maatregelen te nemen waarmee de overheidsfinanciën op orde gebracht moeten worden. Op 21 mei moet de Duitse regering een geloofwaardig beleid hebben ontwikkeld waarmee het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto nationaal product komt....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Dat heeft Europees Commissaris Solbes van Financiën woensdag bekendgemaakt. Hij liet blijken te twijfelen aan het pakket maatregelen dat de Duitse minister van Financiën Eichel al eerder had aangekondigd. Dat pakket gaat uit van een economische groei van 1,5 procent in 2003. Daarmee zou het tekort kunnen worden gereduceerd tot 2,75 procent. Volgens Solbes maken stijgende olieprijzen en een eventuele oorlog in Irak zo'n uitkomst onzeker. Hij merkte op dat de Duitse consumenten nu al van die onzekerheid blijk geven door de hand op de knip te houden.

Solbes stelde zich teweer tegen de critici die beweren dat het strenge begrotingsbeleid in tijden van stagnatie de economische groei nog verder belemmert. 'Gezonde overheidsfinanciën zijn deel van de oplossing, niet het probleem', zei hij. Volgens hem is Duitsland de grootste boosdoener, omdat het daadwerkelijk boven de limieten van het stabiliteits- en groeipact uitkomt. 'Duitsland heeft vorig jaar een tekort geboekt van 3,75 procent, en er bestaat een risico dat het dit jaar even slecht gaat', zo zei hij.

Op 21 januari treffen de Europese ministers van Financiën elkaar in Brussel. Als deze Solbes' advies overnemen, krijgt Duitsland vier maanden de tijd, tot 21 mei, om nieuwe maatregelen voor te stellen. Als Duitsland daaraan niet voldoet, kan Solbes de officiële strafprocedure in werking stellen.

Een Duitse regeringswoordvoerder verwelkomde de aanbevelingen van de Europees Commissaris, die volgens hem een bevestiging vormen van de plannen die de Duitse regering toch al heeft.

De Commissaris richtte zijn pijlen ook op Frankrijk en Italië. Deze landen blijven met enig kunst- en vliegwerk weliswaar onder de 3 procent, maar volgens Solbes is het risico dat Parijs dit jaar boven de limiet uitkomt, toch groot.

De Franse regering meldde in een korte reactie zich 'scrupuleus te houden aan de Europese verplichtingen en die te verzoenen met de beloftes die aan het Franse volk zijn gedaan.'

Ook Italië kreeg een veeg uit de pan. Volgens Solbes leunt Rome te zwaar op eenmalige maatregelen, en baseert de regering zich op te optimistische vooruitzichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden