Nieuws

Duitsland kondigt tweede fase gascrisis af, gas nu ‘schaars goed’

Duitsland kondigde donderdagmorgen de tweede alarmfase van de gascrisis af. De teruggevallen toevoer van gas vanuit Rusland maakt dat er nu formeel sprake is van ‘een storing in de gasvoorziening’ en ‘gas een schaars goed is geworden’.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Industriepark Höchst in Frankfurt, Duitsland. Beeld AP
Industriepark Höchst in Frankfurt, Duitsland.Beeld AP

Dat zei minister Robert Habeck voor Economie en Klimaat donderdag tijdens een persconferentie. De tweede van drie alarmfases in het Duitse crisisplan houdt in dat het land een groot risico ziet op gastekorten op langere termijn.

Daarom is nu een bedrag van 15 miljard euro beschikbaar gesteld om de Duitse gasopslagen versneld te kunnen vullen. Officieel betekent het ook dat Duitse energiebedrijven hogere energiekosten direct in rekening mogen brengen bij klanten, om zo energiebesparing en alternatieve energiebronnen te stimuleren.

Die doorberekening is echter nog niet helemaal geregeld, melden bronnen aan persbureau Reuters. Daarvoor moeten in de deelstaten eerst nog de nodige procedures worden doorlopen.

Escalatieladder

Duitsland, dat voor de invasie van Oekraïne voor 50 procent afhankelijk was van Russisch gas, kondigde begin maart al de eerste fase van een gascrisis af. De industrie- en energiesector drong er de afgelopen week op aan om de volgende sport op de escalatieladder te betreden. Dit nadat de gasstroom door de Nord Stream-pijplijn terugliep van 167 miljoen kubieke meter per dag naar ongeveer 67 miljoen kubieke meter per dag.

De Russen zeggen dat dit gebeurt omdat een essentiële compressor van het Duitse Siemens wegens sancties niet geleverd kan worden. Maar in Europa wordt het terugbrengen algemeen geïnterpreteerd als een politieke actie van Poetin om de gasprijs op te drijven en Europa in de problemen te brengen. Dat opdrijven van de prijs is in ieder geval behoorlijk gelukt: gas werd vorige week 50 procent duurder.

Minister Habeck legde donderdagochtend uit dat hij in de afgelopen dagen heeft laten doorrekenen in hoeverre de verminderde gastoevoer ook echt direct een groot probleem is voor Duitsland. De gasopslagen in het land zijn op dit moment al bijna 60 procent vol en ondanks de zwaar verminderde toevoer vanuit Rusland neemt dat percentage nog altijd toe, mede dankzij de sterk verhoogde import van vloeibaar aardgas, lng.

Extreme scenario’s

De Europese eis dat alle gasopslagen dit najaar voor minimaal 80 procent gevuld moeten zijn, is daardoor zeker nog haalbaar. ‘Er is ook absoluut geen acuut gastekort in Duitsland, maar we moeten rekening houden met extreme scenario’s die daar verandering in kunnen brengen’, aldus Habeck.

Volgens Habeck is daarom nu ‘alle creativiteit nodig’ om ervoor te zorgen dat de gasafhankelijkheid van Rusland zo snel mogelijk omlaag gaat. En hogere prijzen voor burgers en bedrijven hebben daar een heel belangrijke rol in, legt hij uit. ‘Dat zeg ik terwijl ik zeker besef dat dit pijn doet en dat we de mensen die daar heel zwaar onder lijden moeten ondersteunen.’ Maar hogere energieprijzen maken volgens Habeck wel voor iedereen duidelijk dat er echt iets aan de hand is en dat we met z’n allen iets moeten veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden