Duitsland in trek bij werkloze Nederlander

Het aantal Nederlanders dat in Duitsland gaat werken, groeit snel nu de werkloosheid in veel Nederlandse grensgemeenten boven de 10 procent ligt. Zo heeft kippenslachterij Emsland Frischgeflügel in het Duitse Haren al ruim honderd man Nederlands personeel in de productie werken. In het vakantiepark Schloss Dankern werken tientallen Nederlanders in de horeca en schoonmaak.

Jules uit Stadskanaal aan het werk in de fabriekshal in Haren. 'Ik ben 100 procent blij dat ik kan werken. In Stadskanaal is niets te doen.'Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De verwachting is dat het aantal Nederlandse grenswerkers verder zal toenemen. 'Anderhalf jaar geleden stonden de Nederlanders veel minder open voor werken in Duitsland', zegt vestigingsmanager Wanda Wever van uitzendbureau Job Direkt. 'Nu er weinig keus is qua werk in Nederland, wordt het vanzelfsprekender.'

In Bad Nieuweschans (Groningen, gemeente Oldambt) opent in september een servicebureau voor grensoverschrijdende arbeid. Dat moet vacatures uit Duitsland verzamelen en geïnteresseerde werknemers en werkgevers informatie geven over het werken over de grens.

Kamp Westerbork
Het servicebureau is een Nederlands-Duits initiatief van het één jaar oude Net(z)werk No(o)rd, een samenwerkingsverband van de gemeente Oldambt met het Duitse district Leer. Via dat netwerk gingen Nederlandse werknemers al aan de slag bij een grote Duitse windmolenfabriek. Duitse en Nederlandse ambtenaren krijgen er een taalcursus en langdurig werkloze Nederlanders en Duitsers volgden een training in het voormalige Kamp Westerbork.

De werkloosheid in Drentse, Overijsselse en Groningse grensgemeenten als Emmen, Hardenberg en Oldambt ligt aanzienlijk hoger dan in de Duitse grensgemeenten. Veel Duitse werkgevers in de grensgemeenten krijgen hun vacatures niet vervuld in eigen land. De Nederlandse grensgemeenten en arbeidsbureaus stimuleren het werken over de grens. 'Zij hebben de vacatures, wij hebben de mensen', zegt regiomanager Gerrit van der Veen van UWV Zuidoost-Drenthe.

Harde werkers
Duitse werkgevers zijn dolblij met de komst van het Nederlandse personeel, bevestigt de locoburgemeester van het Duitse Haren. 'Duitse bedrijven vertellen me dat de Nederlanders hard werken. Als ik dat hoor, krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht', zegt Harry Wieringa, clusterdirecteur Maatschappelijke Zaken van de gemeente Oldambt.

'Voor ons huishoudboekje is het natuurlijk positief als we hen niet langer een uitkering hoeven te geven als ze een Duits contract hebben', zegt de Emmense wethouder Henk Jumelet (CDA). 'De gemeente heeft weinig geld.

Vandaag in de Volkskrant: 'Aan de harde klanken van het Duits wen je zo'.

Nu de werkloosheid in veel Nederlandse grensgemeenten boven de 10 procent ligt, wijken veel Nederlanders uit naar Duitsland.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden