Duitsland: het beloofde land voor vluchtelingen

In München zijn dinsdag de eerste 1400 vluchtelingen aangekomen die al dagen vanaf de treinstations in Oostenrijk en Hongarije probeerden door te reizen. Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend vluchtelingen en migranten en geldt voor hen als het beloofde land. Wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk?

Syrische vluchtelingen op het perron van het treinstation in München na hun reis vanuit Boedapest. Beeld anp
Syrische vluchtelingen op het perron van het treinstation in München na hun reis vanuit Boedapest.Beeld anp

1. Merkels open armen

Duitsland heeft met recht de reputatie het meest ruimhartige land van de Europese Unie te zijn. 'In alle opzichten van het asielbeleid loopt Duitsland voorop', zegt woordvoerder Luke Korlaar van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Vluchtelingen worden goed opgevangen, de procedures zijn snel en rechtvaardig.

Duitsland is bovendien gul met het aanbieden van verblijfsvergunningen. Twee jaar voordat de EU-lidstaten eind juli morrend instemden 40 duizend asielzoekers over te nemen van Griekenland en Italië en 20 duizend uit de vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten, had Duitsland al vrijwillig 30 duizend Syrische vluchtelingen uit de vluchtelingenkampen gehaald via de UNHCR.

De vluchtelingenstroom richting Duitsland kwam deze zomer in versnelling nadat bondskanselier Angela Merkel officieel had verkondigd dat alle vluchtelingen uit Syrië in Duitsland zeker asiel krijgen en bovendien niet meer worden teruggestuurd naar het land waar ze Europa zijn binnengekomen.

Fort Europa

Drie weken lang deed de Volkskrant onderzoek naar de vluchtelingencrisis in Europa. Lees hier alle artikelen van Fort Europa.

2. Creatieve smokkelaars

Hoe moeilijker het vluchtelingen en economische migranten wordt gemaakt Europa binnen te komen, hoe profijtelijker dat is voor mensensmokkelaars. Het nieuws dat Syrische vluchtelingen welkom zijn in Duitsland, is de smokkelaars aan beide kanten van de Middellandse Zee ook ter ore gekomen. Feitelijke bepalen zij met hun 'reisaanbiedingen' welke route migranten nemen. En ze zinnen op nieuwe creatieve oplossingen zoals sinds kort het advies aan alle Arabisch sprekende migranten zich voor te doen als Syrische vluchtelingen.

Dinsdag maakte Frontex, de Europese organisatie voor grensbewaking, bekend dat de toestroom van mensen met valse Syrische paspoorten fors toeneemt.

3. Onbekend maakt onbemind

Omdat er in Duitsland al veel migranten wonen, wordt die bestemming een logische optie voor familie en vrienden. Verhuizen naar een onbekend land is minder eng als er al bekenden zijn. Bovendien gaan er positieve verhalen de ronde over de kwaliteit van de opvang, de kansen op werk, huisvesting en een uitkering. Ook Zweden, dat vorig jaar met 81 duizend asielzoekers de tweede bestemming in Europa was, is om die reden favoriet.

Zoals Duitsland en Zweden om bovengenoemde redenen aantrekkelijk zijn, zijn Frankrijk en Groot-Brittannië het vanwege hun bekendheid en de taal. Landen als Nederland en België zijn voor veel vluchtelingen onbekend. 'Niemand die in de rij staat voor de rubberboot richting Europa, heeft Ter Apel als eindbestemming in gedachten', zegt Flora Goudappel, als specialist Europees Recht werkzaam bij de Erasmus Universiteit.

Veel lidstaten, die kampen met toenemend ongenoegen over migratie en openlijke xenofobie onder hun bevolking, zitten ook echt niet te wachten op migranten. Ze houden zich niet aan basale Europese asielafspraken, werpen drempels op of weigeren nog vluchtelingen op te nemen. Ook Nederland geldt als 'moeilijk' omdat de procedures streng zijn, verblijfsvergunningen vaak eerst tijdelijk worden verstrekt en inburgeringscursussen verplicht gesteld.

Het overvolle perron van Keleti, het treinstation in Budapest op 1 september 2015, waarvandaan migranten en vluchtelingen richting Duitsland hopen te vertrekken. Beeld afp
Het overvolle perron van Keleti, het treinstation in Budapest op 1 september 2015, waarvandaan migranten en vluchtelingen richting Duitsland hopen te vertrekken.Beeld afp

4. Europa = Duitsland

Voor economische migranten geldt Europa als een paradijs. Het welvaartsniveau is het hoogst ter wereld, er zijn uitkeringen voor zieken, zwakkeren en werklozen en het belangrijkste: er is werk. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van 9,5 procent is een lachertje voor de meeste Afrikanen die uit landen komen waar de reële werkgelegenheid ongeveer hetzelfde percentage bedraagt.

De euro staat symbool voor economische kracht en stabiliteit, Duitsland wordt daar als grootste Europese economie vanzelfsprekend mee geassocieerd. De rol die Merkel speelde in de Griekse schuldencrisis heeft dat beeld bij vluchtelingen en migranten nog eens versterkt.

5. Werkgelegenheid

In Duitsland is werk en dat maakt het voor vooral Syriërs, die vaak goed zijn opgeleid, een aantrekkelijke bestemming. Veel Syrische vluchtelingen hebben lang gewacht om de oversteek naar Europa te wagen, omdat ze hoopten dat de rust in hun land zou terugkeren. De vier miljoen Syriërs, die hun land hebben verlaten, leven al jaren in vluchtelingenkampen of zwerven op straat in Turkije. De hoop op veilige terugkeer is inmiddels vervlogen en mensen willen toch een zekere toekomst voor zichzelf en hun kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden