Duitsland hervormt regiobanken

berlijn – Duitsland wil zijn stelsel van regionale banken drastisch hervormen. De huidige zeven Landesbanken kunnen worden samengevoegd tot één of maximaal twee grotere banken, zei de Duitse minister van economische zaken Rainer Brüderle gisteren....

De hervorming van het regionale bankenstelsel moet het makkelijker maken voor de banken om te voldoen aan de strengere financiële eisen waaraan banken in de toekomst moeten voldoen. Toezichthouders van 27 landen spraken recent in het Zwitserse Basel af deze eisen flink te verzwaren. Het Bazel III-akkoord (de derde versie van internationale regels die toezichthouders hebben afgesproken) zou de regionale banken hard raken, terwijl zij weinig mogelijkheden hebben zelfstandig nieuw kapitaal aan te trekken.

De Landesbanken worden alom gezien als de zwakste schakels in het Duitse financieel stelsel. Tijdens de financiële crisis leden de banken, die eigendom zijn van regionale overheden, grote verliezen op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Enkele van de banken moesten met omvangrijke steun gered worden. In de Duitse krant Bild zei Brüderle gisteren dat het voor de regio’s tijd is om ’schoon schip te maken’. „Een, misschien twee, zijn voldoende als paraplu-instituties.” De nieuwe bank(en) kunnen beter geld aantrekken om aan de eisen te voldoen.

De Duitse bank Hypo Real Estate, die in de crisis genationaliseerd werd door de overheid, heeft over 2009 25 miljoen euro aan bonussen uitgekeerd aan het topkader, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Dat jaar werd afgesloten met een verlies van 2,2 miljard euro. Afgelopen week werd bekend dat na de eerdere 100 miljard euro die de Duitse overheid al uittrok voor de redding van de bank, er nog eens 40 miljard nodig is om deze overeind te houden. Na de redding zouden de bonussen beperkt worden, maar volgens het weekblad beroept de bedrijfsleiding zich op oude toezeggingen en dreigt het met aanklachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden