Duitsland herdenkt bouw Berlijnse Muur

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is zondag herdacht dat precies 45 jaar geleden de bouw van de Berlijnse Muur begon. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble en de burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, legden kransen bij het monument voor de slachtoffers van de Muur.

De Berlijnse Muur vormde 28 jaar lang de bijna onneembare afscheiding tussen West-Berlijn en het communistische Oost-Berlijn. Het bouwwerk viel op 9 november 1989 nadat de Oost-Duitse machthebbers de grip op de ontwikkelingen in eigen land volledig kwijt waren geraakt. De opening van de Muur leidde tot uitzinnige taferelen.

Tot voor kort was ervan uitgegaan dat 268 inwoners van de DDR stierven bij hun pogingen over de Muur te ontsnappen naar het vrije westen. Maar wetenschappers van het Zentrum für Zeithistorische Forschung (ZZF) in Potsdam meldden onlangs dat het er veel minder zijn geweest. De onderzoekers uit Potsdam concludeerden dat er 'maar' 125 doden met zekerheid vast te stellen zijn.

Overblijfselen

Een andere groep Duitse wetenschappers bestrijdt dit en beweert dat er juist meer doden zijn gevallen. De vereniging Arbeitsgemeinschaft 13. August, vernoemd naar de bouwdatum van de Muur, beweert dat het totale aantal doden langs de hele grens tussen West-Duitsland en de DDR juist naar boven moet worden bijgesteld.

Van de Muur in Berlijn is vrijwel niets meer over, vaak tot teleurstelling van toeristen van over de hele wereld. In juni besloot de gemeenteraad 40 miljoen uit te trekken om zes historische overblijfselen van de Muur in stand te houden, zodat de zichtbare herinnering niet helemaal verloren gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden