Duitsland heeft voor nog slechts drie weken vet

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Duitse soldaten paraderen door Praag na de invasie van Tsjechoslowakije in 1939.Beeld afp

Amsterdam, 30 augustus 1938

Van menschen die uit Tsjechoslowakije terugkeren, hoor ik dat de Duitsche bevolking met den toestand niet ontevreden is en zij niet naar Anschluss verlangt, omdat de lieden het in Duitschland veel slechter hebben.

De toon der Duitsche pers is zoo agressief mogelijk en vol bitterheid tegenover Engeland, welks houding telkens verkeerd voorgesteld wordt. Ofschoon het Duitsche volk oorlog vreest en de generale staf tegen is, omdat het leger niet voldoende sterk is (geen kader) en de voedselvoorraad onvoldoende (slechts voor drie weken vet), zitten de Nazi's zóó aan de bevrijding der stamgenooten vast, dat het uitblijven van een daad als een échec van Hitler beschouwd zou worden.

De ontevredenheid over het régime neemt in Duitschland hand over hand toe. Redelmeier, die Duitsch officier is geweest en thans Nederlander is, vreest echter dat men het heil in een oorlog zal zoeken, daar het systeem anders binnen het jaar ineenzakt.

Ik vroeg heden Trip of er maatregelen genomen zijn om het goud der Bank in veiligheid te brengen. Het antwoord was 'geene'. Men kan geen argwaan wekken voordat er oorlog is, en dan is het waarschijnlijk te laat, indien het althans de Duitschers zijn die ons overvallen. De goudschat van bijna anderhalf miljard is wel een lokaas voor het berooide land.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries); Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden