Duitsland heeft vele gezichten

Het sixpack van Geert Wilders, nog één keer Felix Rottenberg en de redding van het boek.

Cover Vrij Nederland

Negen bovenmatig gespierde kopstukken van linkse partijen, afgebeeld als (kick)boksers en met ontbloot bovenlijf: het is deze week even schrikken met Elsevier.

De PvdA, SP en GroenLinks vechten elkaar de tent uit, wil het blad maar zeggen. De fotoshopper leefde zich uit. Geert Wilders (sixpack van jewelste) heeft het imposantste postuur.

Dat verdient hij ook, volgens Eric Vrijsen die het stuk schreef over de drie honden die om één been vechten. 'Er komt een moment dat de PVV van Wilders zich de grootste, linkse partij van Nederland noemt.'

Meer linkse twisten in Vrij Nederland, dat wéér een pittig interview met Felix Rottenberg afdrukt. Hij reageert op de stelling dat zijn rol in de politiek is uitgespeeld.

'Maar wat ze niet snappen, is dat ik helemaal geen rol in de politiek had (...). Door iets niet te zijn, kan je er ook niet mee stoppen, dus kan ik doorgaan met doen wat ik niet doe.' (De tekst is van columnist Micha Wertheim, en verzonnen, maar daarom niet minder doeltreffend.)

Oktoberfest

Om het nog wat erger te maken, voor Rottenberg, somt Gerry van der List in een column in Elsevier uitgebreid 'de verdiensten van bedrijfsleider Samsom op'. Eentje dan: 'Het is knap hoe de notoire driftkop zichzelf, althans publiekelijk, heeft leren beheersen.'

Het land van de week is Duitsland, het kan bijna niet anders. Elsevier en Vrij Nederland zetten hun tanden in Angela Merkel en het korte Duitse Sommermärchen. 'Meer dan driehonderd aanslagen op vluchtelingenonderkomens werden er dit jaar al gemeld' (correspondent Wierd Duk in VN).

Elsevier probeert de vraag te beantwoorden hoe gevaarlijk het is dat Duitsland zich door de migrantencrisis steeds meer vervreemdt van andere Europese landen. Het tegenwicht wordt geboden door buitenlandmagazine 360 en Nieuwe Revu.

360 nam een liefdevolle ode aan München - 'deze zeldzaam ontspannen miljoenenstad' - over uit de Süddeutsche Zeitung. Nieuwe Revu kondigt de Oktoberfesten in dezelfde stad aan met foto's van jonge vrouwen in een kermisattractie.

'München, de afgelopen weken volgestroomd met vluchtelingen, kan even de zinnen verzetten met pullen bier, vette worsten en royale boezems in strakke dirndls.' (Het aantal vluchtelingen dat de afgelopen twee weken aankwam in München, wordt in VN geschat op 55.000.)

Redding

Ook De Groene Amsterdammer houdt de moed erin. Wir schaffen das, is de kop boven een verhaal over het Duitse bedrijfsleven, dat worstelt met een gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten. 'Bedrijven staan te springen om de lege plekken in te vullen met asielzoekers.'

Meer goed nieuws in Vrij Nederland. De redding van het boek is nabij, betoogt uitgever Joost Nijsen. Hij komt tot die gewaagde conclusie na een bezoek aan New York. Schitterend omslag trouwens, van tekenaar Joost Swarte.

Ook prikkelend is een verhaal in Nieuwe Revu over seksrobots. Nog 35 jaar, dan kijkt niemand er meer vreemd van op. De kop boven het stuk dekt de lading: 'Nooit meer Tinder, nooit meer hoofdpijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden