nieuws

Duitsland heeft een coalitie: leden van de Groenen stemmen in met ‘verkeerslichtcoalitie’

De Duitse Groenen hebben maandag ingestemd met de vorming van een coalitieregering met de centrumlinkse SPD en de liberale FDP. Daarmee staat definitief het licht op groen voor wat in Duitsland de ‘verkeerslichtcoalitie’ wordt genoemd.

Bert Lanting
Annalena Baerbock (l) wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Rechts van haar partijgenoot Robert Habeck van de Groenen. Beeld AFP
Annalena Baerbock (l) wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Rechts van haar partijgenoot Robert Habeck van de Groenen.Beeld AFP

Bij een internetstemming sprak 86 procent van de leden van de milieupartij zich uit voor deelname aan de nieuwe regering onder leiding van de SPD-voorman Olaf Scholz. Zijn partij en de Liberale FDP hadden eerder al hun fiat gegeven.

‘We gaan plaats nemen in een sterke, nieuwe regering, met een sterk en divers kabinet’, zei Annalena Baerbock van de Groenen. Zij wordt minister van Buitenlandse Zaken in het nieuwe kabinet.

Morgen presenteert Scholz zijn regeringsploeg aan de Bondsdag, het Duitse parlement. Het staat wel vast dat de Bondsdag akkoord zal gaan met zijn benoeming tot opvolger van bondskanselier Angela Merkel, die na zestien jaar aftreedt.

Laschet

Haar beoogde opvolger Armin Laschet verloor in september de parlementsverkiezingen van Scholz. Het CDU/CSU-blok komt daarmee voor het eerst sinds lange tijd buiten de macht te staan.

Scholz, die onder Merkel minister van Financiën en vicepremier was, slaagde erin binnen enkele maanden een nieuw kabinet in elkaar te timmeren. Daarmee haalde Duitsland Nederland in, waar de partijen bijna negen maanden na de verkiezingen nog steeds bezig zijn met formeren. De ministersploeg van Scholz bestaat uit acht vrouwen en acht mannen.

Scholz zei ervan uit te gaan dat de nieuwe coalitie de normale regeertermijn zeker zal uitzitten. Met 416 van de 736 zetels in de Bondsdag beschikken de drie coalitiepartijen over een comfortabele meerderheid.

Digitalisering

Zijn regering wil de Duitse economie moderniseren door de digitalisering een flinke impuls te geven. Ook wil de coalitie sociale hervormingen invoeren en meer vaart zetten achter het beleid tegen klimaatverandering.

Maar de belangrijkste uitdaging waar het nieuwe kabinet voor komt te staan, is het beteugelen van de coronapandemie. Begin volgend jaar wil het kabinet het parlement een omstreden voorstel voorleggen om een vaccinatieplicht in te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden