Nieuws

Duitsland geeft het AstraZeneca-vaccin vrij voor alle volwassenen

Binnenkort kan iedere Duitse volwassene die dat wil het AstraZeneca-vaccin krijgen. Voor dit vaccin worden zowel de leeftijdsgrens als de voorrangsregels voor kwetsbaren opgeheven. Eerder was AstraZeneca alleen beschikbaar voor Duitsers boven de 60 jaar.

Arnout le Clercq
Op de parkeerplaats van een supermarkt in Pforzheim in de deelstaat Baden-Württemberg worden woensdag overgebleven AstraZeneca-vaccin weggeprikt.  Beeld AP
Op de parkeerplaats van een supermarkt in Pforzheim in de deelstaat Baden-Württemberg worden woensdag overgebleven AstraZeneca-vaccin weggeprikt.Beeld AP

In een aantal deelstaten, zoals Beieren, Brandenburg en Noordrijn-Westfalen, was het vaccin de afgelopen dagen al beschikbaar voor iedereen. Nu is dat landelijk, zo maakte minister van Volksgezondheid Jens Spahn donderdag bekend. Duitsers kunnen via hun huisarts het vaccin krijgen. In Nederland wordt AstraZeneca alleen gegeven aan mensen boven de 60.

Minister Spahn hoopt dat zo meer mensen zich laten inenten met AstraZeneca. De afgelopen weken dienden huisartsen het vaccin al toe aan mensen onder de 60, omdat er duizenden vaccins overbleven. Door de uiterst zeldzame bijwerkingen heeft AstraZeneca een slechte reputatie in Duitsland. Ook bij de groep 60-plussers voor wie het volgens adviesorgaan Ständige Impfkommission (Stiko) veilig is.

In een reportage van de Duitse omroep ZDF kwam een huisarts uit deelstaat Baden-Württemberg aan het woord die haar patiënten van boven de 60 jaar maar niet wist te overtuigen het vaccin te nemen. Ze ging op een parkeerplaats bij een supermarkt staan en prikte daar binnen enkele uren zevenhonderd doses AstraZeneca weg bij mensen die het wel wilden hebben.

Kinderen

Er zijn tot nu toe 4 miljoen AstraZeneca-prikken gezet in Duitsland. De gevreesde bijwerking van ernstige trombose in combinatie met een lage hoeveelheid bloedplaatjes, soms met dodelijke afloop, kwam voor bij 59 mensen: 45 vrouwen en 14 mannen. De bijwerkingen waren reden voor de Duitse regering om eerst alleen mensen boven de 65 te vaccineren met AstraZeneca, later werd dat bijgesteld naar 60.

In het tweede kwartaal verwacht Duitsland nog 70 miljoen vaccins, waarvan 15 miljoen AstraZeneca. Voor de andere vaccins houdt Duitsland vast aan het schema waarbij ouderen, kwetsbaren en bepaalde beroepsgroepen als eerste aan de beurt zijn.

Minister Spahn maakte ook bekend dat Duitsland in augustus wil beginnen met het inenten van kinderen boven de 12. Dat gaat alleen door als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) daar goedkeuring voor geeft. Het EMA onderzoekt nu het gebruik van Pfizer voor 12- tot 15-jarigen. Voor 16 jaar en ouder is het in de EU al goedgekeurd. De Duitse regering hoopt dat het volgende maand groen licht krijgt voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden