Duitsland gaat weer Koerden uitwijzen na golf aanslagen

Duitsland heeft woensdag het moratorium op de uitwijzing van Koerden met onmiddellijke ingang opgeheven. Het besluit werd genomen na een dag van nieuwe aanslagen op Turkse instellingen in Duitsland....

DPA; AP

DPA, AP

FRANKFURT

De CDU-minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther, kondigde zijn besluit aan nadat een commissie van de Bondsdag mensenrechtenactivisten had gehoord, die zeiden dat sommige te repatriëren Koerden het risico lopen te worden gemarteld of gedood. Maar Kanther zei geen bewijs te hebben voor de vervolging op grote schaal van Koerden in Turkije.

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben onbekenden molotov-cocktails gegooid naar Turkse reisbureaus en gebouwen van culturele organisaties in Frankfurt, Ludwigshafen en Keulen.

In Hamburg werden aanslagen gepleegd op een moskee en een Turks ontmoetingscentrum. Voor zover de politie woensdagmorgen wist, zijn er geen gewonden gevallen. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Een nacht eerder werd een andere moskee in Hamburg beschoten.

In de binnenstad van Frankfurt gooiden onbekenden kort na middernacht twee molotov-cocktails tegen de ramen van een reisbureau. Een ervan ontplofte, als gevolg waarvan het pand afbrandde. Er ontstond een schade van ongeveer 45 duizend gulden.

In Keulen mislukte dinsdagavond een aanslag op een Turks reisbureau. De buitendeur van het bureau liep lichte schade op. Een aanslag op een reisbureau in Ludwigshafen verliep volgens de politie op dezelfde manier. Bijzonderheden zijn niet verstrekt.

In de nacht van maandag op dinsdag waren verscheidene Turkse reisbureaus en culturele instellingen in Berlijn en in diverse steden in Noordrijn-Westfalen het doelwit van aanslagen. In Berlijn ging de politie ervan uit dat er samenhang is met de rellen in Istanbul, waaraan godsdienstige geschillen tussen alawieten en radicale moslims ten grondslag liggen. Maar elders wordt er rekening mee gehouden dat de aanslagen verband houden met de strijd van de Koerdische PKK tegen de Turkse regering. De PKK is sinds 1993 in Duitsland verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden