Duitsland gaat vanaf 2016 tol heffen op snelwegen
Automobilisten gaan per 1 januari 2016 tol betalen voor het gebruik van Duitse snelwegen. Verkeersminister Alexander Dobrindt heeft zijn plannen voor het binnenhalen van geld voor wegonderhoud klaar.
Alleen buitenlandse automobilisten worden belast voor het gebruik van de autobahn, Duitsers moeten het geld via een verlaging van de wegenbelasting terugkrijgen. De Duitse plannen stuiten op ernstige bezwaren in buurlanden, waaronder Nederland.
Jaarlijks 200 miljoen
'Op 1 januari 2016 wordt de tol voor personenauto's ingesteld', zegt de minister in een vandaag gepubliceerd interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Met het vignet voor personenauto's denkt de minister jaarlijks 200 miljoen euro binnen te halen voor het wegennet. 'Dan draaien ook alle voertuigen uit het buitenland die Duitse wegen gebruiken zonder wegenbelasting te betalen op voor de financiering.'
De grote partijen CDU/CSU en SPD bereikten eind november vorig jaar een akkoord over tolheffing. Vanwege EU-recht moet de tol ook van Duitse automobilisten worden gevraagd. Buitenlanders mogen niet worden gediscrimineerd met de heffingen. Maar de Duitse belastingbetaler en automobilist wordt dus in de plannen gecompenseerd voor het verlies door tolgeld.
Europese regels
De Europese Commissie was nog in afwachting van de details van de Duitse plannen. 'Het venijn zit 'm in de details', aldus een zegsvrouw van verantwoordelijk Europees commissaris Siim Kallas (Transport). Ze onderstreepte dat Duitsland heeft gezegd ervoor te zorgen dat de plannen in lijn zijn met de Europese regels.
Onder meer door druk uit Brussel pasten Oostenrijk en Slovenië hun oorspronkelijke tolheffingsplannen aan omdat die te discriminerend waren voor buitenlandse automobilisten. Beide landen wilden een vignet voor lange duur verplicht stellen, maar de commissie meende dat dat niet eerlijk was tegenover de buitenlandse gebruikers die slechts sporadisch van de wegen gebruik maken.
Opheldering
Kamerfracties van de PvdA, SP en CDa vroegen eind vorig jaar op opheldering van minister Melanie Schultz van Infrastructuur. Zij moest van de partijen in overleg met haar Duitse collega's om hen af te brengen van het plan om tol te heffen op de Autobahn. 'Ik ben hier ongelukkig mee', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. 'Dit is echt nadelig voor mensen aan de grens. De minister moet gaan overleggen met de Duitsers.' CDA-Kamerlid Sander de Rouwe sprak van 'een duidelijke stap in de verkeerde richting'. 'Ik wil van Schultz weten wat ze hieraan gaat doen.'
Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir is het voor Duitsland niet mogelijk om onderscheid te maken tussen Duits en buitenlands verkeer. 'Het zou goed zijn als Schultz uitlegt dat het juridisch niet kan. Als Duitsland niet voor rede vatbaar is, moet er harder geschut ingezet worden, zoals juridische maatregelen.'
Schultz heeft de zorgen van Nederland inmiddels overgebracht aan de Duitse verkeersminister.