Duitsland en zijn meest westelijke deelstaat

NEDERLAND IS EEN economische provincie van Duitsland, wordt vaak gezegd. Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse produkten en Nederland importeert op grote schaal Duitse waar....

HARKO VAN DEN HENDE

De onderlinge verwevenheid is in enkele cijfers uit te drukken. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Nederland in de eerste elf maanden van 1995 voor 83 miljard gulden aan goederen en diensten naar Duitsland verscheept. Dit is 29 procent van de totale Nederlandse export in deze periode en 10 procent meer dan in de eerste maanden van 1994. Daarmee deed Duitsland het als afzetmarkt niet beter of slechter dan de rest van de wereld, want ook de totale Nederlandse export groeide in die periode met 10 procent.

De invoer uit Duitsland nam in de eerste elf maanden van 1995 met 11 procent toe tot 61 miljard gulden. Daarmee is Duitsland goed voor bijna 24 procent van de totale Nederlandse invoer die in die periode overigens ook met 11 procent steeg.

Duitsland is voor Nederland niet alleen een grote afzetmarkt, maar ook een belangrijk investeringsland. Niet het allerbelangrijkste, want dat zijn volgens tellingen van De Nederlandsche Bank de Verenigde Staten. Nederlandse bedrijven hadden eind 1993 20,7 miljard aan directe investeringen in Duitsland uitstaan. In dat bedrag zijn ook deelnemingen en kredieten aan dochterbedrijven inbegrepen. Die 20,7 miljard is bijna 19 procent van de Nederlandse investeringen in de Europese Unie en ruim 8 procent van de wereldwijde investeringen.

Omgekeerd hadden Duitse bedrijven eind 1993 voor 16,9 miljard in Nederland geïnvesteerd, ruim 10 procent van alle buitenlandse investeringen in Nederland. Ook hier zijn de Verenigde Staten veruit de grootste partij.

Deze cijfers bevestigen het idee van Nederland als economische provincie van Duitsland. Daarbij komt dan nog eens het volledig op Duitsland geörienteerde beleid dat De Nederlandsche Bank voert. Maar de banden zijn soms toch iets losser dan doorgaans wordt aangenomen, juist op monetair gebied. Uit een studie van De Nederlandsche Bank van anderhalf jaar geleden blijkt dat Duitsland voor de inflatie niet echt de toon zet voor Nederland.

Een nog verrassender bevinding van de Bank was dat de ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente van invloed is op de Duitse, terwijl toch altijd wordt gedacht dat de relatie omgekeerd ligt. De Bank had ook een mogelijke verklaring voor deze uitkomst. De beleggers op de relatief kleine Nederlandse kapitaalmarkt zijn gevoeliger voor internationale ontwikkelingen die de rente beïnvloeden en reageren daardoor sneller dan Duitse beleggers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden