Duitsland en Turkije: NAVO moet mensensmokkelaars tegenhouden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu gaan zich inspannen de NAVO te betrekken bij het indammen van de stroom vluchtelingen naar Europa.

Bondskanselier Angela Merken en de Turkse premier Davutoglu.Beeld afp

Merkel bracht maandag een bliksembezoek aan Ankara in een nieuwe poging de Europese plannen voor de oplossing van de vluchtelingencrisis vlot te trekken juist op het moment dat tienduizenden Syriërs de bombardementen in Aleppo ontvluchten en proberen Turkije binnen te komen.

Op de persconferentie na haar ontmoeting met Davutoglu toonde Merkel zich ontzet en aangeslagen over de gevolgen van de aanhoudende Russische bombardementen in Syrië. Ze weet het lijden van tienduizenden vluchtelingen vooral aan bombardementen van Russische kant. Ze kreeg bijval van Davutoglu, die benadrukte dat er een waar beleg gaande is van Aleppo, 'waardoor we aan de rand staan van een grote menselijke tragedie'.

Lees ook

Turkije zet kamp op aan de Syrische kant van de grens.

De Russische bommen vallen als regen, vertellen vluchtelingen aan Volkskrantverslaggever Kees Elenbaas in Kilis (+).

Vluchtelingen in een tentenkamp aan de grens met Turkije.Beeld epa

Volgens Duitsland en Turkije zouden er NAVO-vliegtuigen kunnen worden ingezet om de bewegingen van vluchtelingen vast te leggen aan de Egeïsche kust en aan de Syrische grens met Turkije. Er zouden ook specialisten van andere NAVO-landen naar Turkije kunnen worden gestuurd om te helpen bij de grensbewaking.

Volgens Davutoglu worden details van deze plannen besproken op de komende top van de NAVO ministers van defensie op 10 en 11 februari. Merkel zei verder dat de twee landen binnen de VN de Russen onder druk willen zetten om zich te houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad over Syrië.

In december steunde Rusland nog de resolutie waarbij alle partijen in Syrië worden opgeroepen onmiddellijk te stoppen met aanvallen op burgers en burgerdoelen. Uit alle berichten die de buitenwereld vanuit Aleppo bereiken is inmiddels duidelijk dat juist burgers het slachtoffer zijn van de Russische bombardementen.

Eerste stappen

Merkel wees erop dat er nu toch snel en hard moet worden gewerkt aan hulpprojecten voor vluchtelingen in Turkije. De EU heeft daarvoor drie miljard euro toegezegd en Merkel vindt dat donoren moeten ophouden met praten en beginnen met de bouw en financiering van projecten.

Volgens Duitse media wil Merkel ook snel werk maken van het quotasysteem, waarbij Europese lidstaten een vastgesteld aantal Syrische vluchtelingen opnemen. Dat moet dan wel legaal en door de EU gecontroleerd gebeuren. Een aantal 'vrijwillige landen in de EU' zou volgens Merkel bereid zijn om al binnen enkele dagen de eerste stappen te zetten.

Davutoglu beloofde dat Turkije volgende week in Brussel concrete plannen zal presenteren om de migrantenstroom richting Europa te stoppen. Tot nu toe is er weinig van die plannen terechtgekomen, bleek maandag. Opnieuw verdronken 27 migranten onder wie 11 kinderen toen ze vanuit Turkije een van de Griekse eilanden probeerden te bereiken. De Turkse kustwacht wist vier migranten te redden, negen opvarenden worden vermist.

De grensovergang tussen Syrië en Turkije bij Kilis.Beeld getty

Duitsland en Turkije zetten per direct een gezamenlijke hulpactie op touw voor de tienduizenden vluchtelingen die zich aan de Turks-Syrische grens ophouden. Voor de hulpverlening worden Duitse en Turkse rampendiensten ingezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden