Nieuws

Duitsland en Polen beginnen met vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar oud, Nederland wacht nog af

Duitsland laat vanaf vandaag haar vaccinatievolgorde los. Iedereen die ouder is dan 12 jaar kan een prikafspraak maken. Ook Polen gaat vanaf vandaag kinderen tussen de 12 en 15 jaar vaccineren. Nederland wacht nog even, al klinkt de roep om kinderen te vaccineren steeds luider.

Dylan van Bekkum
Ook Italië is begonnen met het vaccineren van kinderen boven de 12, zoals hier in de stad Rieti op 6 juni. Beeld EPA
Ook Italië is begonnen met het vaccineren van kinderen boven de 12, zoals hier in de stad Rieti op 6 juni.Beeld EPA

De Europese Commissie liet vorige week weten dat het Pfizer/BioNTech-vaccin veilig wordt geacht voor 12-jarigen. Die mededeling volgde op een advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat betekende groen licht voor Duitsland, dat al langer van plan was 12-plussers uit te nodigen voor vaccinatie. Polen volgt het voorbeeld van zijn westerburen. Canada en de VS zijn al weken bezig tieners ouder dan 12 in te enten tegen het coronavirus.

Frankrijk wil deze maand nog beginnen met het vaccineren van 12-jarigen. In Spanje zijn tieners in augustus aan de beurt. Vooralsnog ontbreekt die leeftijdsgroep in de Nederlandse vaccinatiestrategie. De Gezondheidsraad beraadt zich nog over een advies aan het kabinet. Dat komt in de loop van deze week.

Besmettingen voorkomen

Het vaccineren van kinderen kan voorkomen dat het virus zich in het najaar blijft verspreiden via schoolgaande kinderen. Ook voorkomt het, hoe zelden dat ook voorkomt, dat kinderen ernstig ziek worden na een coronabesmetting. Door vaccinschaarste zijn kinderen van 12 jaar of ouder in Nederland voorlopig niet aan de beurt. In de huidige strategie van demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) krijgen de laatste volwassenen medio juli hun eerste prik, en in september hun tweede. Mogelijk komen daarna pas de kinderen, ervan uitgaande dat de Gezondheidsraad dat verstandig acht.

Ondertussen gaan er in Nederland steeds meer stemmen op om kinderen te vaccineren. Een motie om kinderen vanaf 12 jaar met medische indicatie uit te nodigen voor een vaccinatie, kon vorige week op steun rekenen van bijna de hele Kamer. OMT-voorzitter Jaap van Dissel betoogde dit weekend in het AD dat het vaccineren van kinderen ouder dan 12 een nieuwe besmettingsgolf in de winter met zo’n 15 procent kan remmen.

Het advies van de Gezondheidsraad om kinderen ouder dan 12 te vaccineren, zal zich in eerste instantie beperken tot kinderen met een medische indicatie, waardoor er al dan niet versneld uitvoering gegeven kan worden aan de Kamermotie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden